BLOG
- Kategoria: BLOG
Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.
Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.
- Kategoria: BLOG
Kiszenie to proces znany w Polsce od lat. Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.
Co to jest „kiszenie” ?
- Kategoria: BLOG
Suplementacja kobiet ciężarnych i starających się o ciążę
W organizmie kobiety ciężarnej zachodzi wiele dynamicznych procesów stąd zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały wzrasta- tłumaczy dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Rozwija się płód, łożysko, rozrastają się tzw. tkanki matczyne. Właściwe odżywienie organizmu ma kluczowe znaczenie w kontekście prawidłowego rozwoju ciąży. Z różnych przyczyn mimo zdrowej i różnorodnej diety kobieta jest narażona na niedobory pokarmowe – tłumaczy dietetyczka Wrocław.
- Kategoria: BLOG
W Polsce zyskuje na popularności celebrowanie Halloween. Nie tylko dzieci, ale też dorośli przebierają się i urządzają wspólne spotkania. Dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocław proponuje kilka zdrowych posiłków i przekąsek, jakie można tego dnia zaserwować.
Warto w okresie jesiennym do swojego codziennego menu włączyć dynię, awokado, kaszę jaglaną. Jakie pyszności można przyrządzić z ich dodatkiem?
Polecamy dobre przepisy od dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med:
- Kategoria: BLOG
Grzybiarze mają pełne ręce roboty, ponieważ w tym roku sezon zaczyna się bardzo obiecująco.
Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu dlaczego warto wprowadzać dobre grzyby do swojej diety?
- Kategoria: BLOG
Osoby unikające cukru szukają wciąż szukają dobrych alternatyw do przygotowania dań, koktajli i ciast- zauważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Rynek oferuje wiele rodzajów substancji słodzących podkreślając, że są bezpieczne dla zdrowia i o wiele słodsze niż tradycyjny cukier.
Czy słodziki na pewno są bezpieczne?