BLOG

Pierniki kojarzą się z miękkimi, polukrowanymi ciastkami w świątecznych wzorach i kolorach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te sztandarowe łakocie każdego wigilijnego stołu, to również bogactwo przypraw o właściwościach prozdrowotnych.

Jak powstał piernik i co jest w nim wyjątkowego?

Opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Piernik - nazwa wywodząca się pierwotnie od słowa „pierny”, co w języku staropolskim oznaczało pieprzny.

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, znane powszechnie jako SIBO, to problem z którym duża liczba pacjentów zgłasza się do lekarzy specjalistów. Jednak zanim zostanie wdrożone odpowiednie leczenie oraz zmiana nawyków żywieniowych konieczna jest dokładna diagnostyka - informuje doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest SIBO?

Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.

Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.

Kiszenie to proces znany w Polsce od lat.  Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med  we Wrocławiu.

A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.

Co to jest „kiszenie” ?


Suplementacja kobiet ciężarnych i starających się o ciążę

W organizmie kobiety ciężarnej zachodzi wiele dynamicznych procesów stąd zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały wzrasta- tłumaczy dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Rozwija się płód, łożysko, rozrastają się tzw. tkanki matczyne. Właściwe odżywienie organizmu ma kluczowe znaczenie w kontekście prawidłowego rozwoju ciąży. Z różnych przyczyn mimo zdrowej i różnorodnej diety kobieta jest narażona na niedobory pokarmowe – tłumaczy dietetyczka Wrocław.

W Polsce zyskuje na popularności celebrowanie Halloween. Nie tylko dzieci, ale też dorośli przebierają się i urządzają wspólne spotkania. Dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocław proponuje kilka zdrowych posiłków i przekąsek, jakie można tego dnia zaserwować.

Warto w okresie jesiennym do swojego codziennego menu włączyć dynię, awokado, kaszę jaglaną. Jakie pyszności można przyrządzić z ich dodatkiem?

Polecamy dobre przepisy od dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med: