BLOG

Kiszenie to proces znany w Polsce od lat.  Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med  we Wrocławiu.

A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.

Co to jest „kiszenie” ?


Suplementacja kobiet ciężarnych i starających się o ciążę

W organizmie kobiety ciężarnej zachodzi wiele dynamicznych procesów stąd zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały wzrasta- tłumaczy dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Rozwija się płód, łożysko, rozrastają się tzw. tkanki matczyne. Właściwe odżywienie organizmu ma kluczowe znaczenie w kontekście prawidłowego rozwoju ciąży. Z różnych przyczyn mimo zdrowej i różnorodnej diety kobieta jest narażona na niedobory pokarmowe – tłumaczy dietetyczka Wrocław.

W Polsce zyskuje na popularności celebrowanie Halloween. Nie tylko dzieci, ale też dorośli przebierają się i urządzają wspólne spotkania. Dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocław proponuje kilka zdrowych posiłków i przekąsek, jakie można tego dnia zaserwować.

Warto w okresie jesiennym do swojego codziennego menu włączyć dynię, awokado, kaszę jaglaną. Jakie pyszności można przyrządzić z ich dodatkiem?

Polecamy dobre przepisy od dietetyka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med:


Grzybiarze mają pełne ręce roboty, ponieważ w tym roku sezon zaczyna się bardzo obiecująco.

Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu dlaczego warto wprowadzać dobre grzyby do swojej diety?

Osoby unikające cukru szukają wciąż szukają dobrych alternatyw do przygotowania dań, koktajli i ciast- zauważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Rynek oferuje wiele rodzajów substancji słodzących podkreślając, że są bezpieczne dla zdrowia i o wiele słodsze niż tradycyjny cukier.

Czy słodziki na pewno są bezpieczne?


Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med zachęca do wprowadzenia do swojej diety kolejnego ciekawego superfoods – nasion słodkiej bazylii (tukmaria).

Czym są nasiona słodkiej bazylii?