Blog
- Kategoria: Blog
[1 porcja] - ½ puszki tuńczyka w sosie własnym 70-80g, ogórek kiszony, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, jajo ugotowane, łyżeczka majonezu „light”, sól, pieprz. Przygotowanie potrawy: Tuńczyka rozdrobnić, jajko i ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kategoria: Blog
Rolnicy chcąc poprawić i zwiększyć swoje plony stosują różne środki ochrony roślin, w tym pestycydy. W trakcie dojrzewania warzywa kumulują na swojej powierzchni (liście lub korzeń) szkodliwe metale ciężkie oraz pestycydy. Mają one potwierdzony szkodliwy wpływ na życie i zdrowie ludzi, a w szczególności dzieci.
Usunięcie pestycydów tylko za pomocą samej wody nie jest efektywne, ponieważ chemikalia stosowane do nawożenia mają formę nierozpuszczalnych w wodzie karbaminianów oraz pestycydów fosforoorganicznych. Tego typu substancje nie są wymywane wraz z deszczem, ponieważ muszą działać bakteriobójczo niezależnie od warunków pogodowych. Zatem mają formę substancji oleistych.
- Kategoria: Blog
Można być uzależnionym od wielu rzeczy: papierosów, alkoholu, Internetu, telewizji, zakupów, ale czy istnieje coś takiego jak czekoladoholizm? Na to pytanie odpowie doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med Katarzyna Łacina.
- Kategoria: Blog
Oto nadszedł najprzyjemniejszy okres w roku. Mamy piękne lato i kilka dni urlopu. Zasłużyliśmy na solidną porcję wypoczynku, pracując tak ciężko przez ostatnie 11 miesięcy. W ciągu minionych tygodni staraliśmy się zmienić nawyki żywieniowe, udało nam się zrzucić nawet kilka kilogramów. W trakcie wakacji niestety łatwo się zapomnieć i zniweczyć pracę ostatnich miesięcy. Kilka prostych wskazówek jak się przed tym uchronić podpowie Ewa Tomczyk, dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med.
- Kategoria: Blog
Podczas wakacyjnych wyjazdów łatwo się zapomnieć i skosztować więcej lokalnych potraw, niż byśmy chcieli. Jak poradzić sobie podczas urlopu podpowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego NUTRI-MED Pani Ewa Tomczyk.