Czy Tłusty Czwartek zawsze musi być tłusty?
Tłusty Czwartek to ruchome i zazwyczaj najbardziej wyczekiwane święto w kalendarzu Polaków. Jego geneza sięga już czasów pogańskich, kiedy to świętowano koniec srogiej zimy i początek wiosny, która budzi wszystkie istoty do życia. Zajadano się wówczas tłustymi potrawami (niekoniecznie słodkimi) – zazwyczaj były to pączki nadziewane słoniną, mięsem lub boczkiem.
W kulturze pozostała tradycja tego dnia, jednak na stołach królują słodkie przekąski. Jednak czy Tłusty Czwartek rzeczywiście musi być tłusty? Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu proponują sztandarowe specjały tego święta, czyli pączki i faworki w nieco zdrowszej wersji.
Serowe pączki z budyniem waniliowym
Składniki:
- ½ szklanki erytrytolu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g mąki pszennej
- 250g twarogu chudego
Opis przygotowania:
Twaróg, jaja, słodzidło, jogurt i budyń połącz przy pomocy widelca. Dodaj proszek do pieczenia, przesianą przez sito mąkę i wymieszaj. Następnie uformuj małe kulki z masy (jeżeli masa będzie zbyt klejąca, możesz ręce namoczyć w oliwie, wodzie lub posypać mąką). Rozgrzej olej i wrzucaj po kolei uformowane pączki do garnka. Smaż kilka minut z obu stron. Następnie gotowe pączki wyłóż na talerz i odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pieczone faworki
Składniki:
- 2 żółtka
- 200g mąki owsianej
- Szczypta soli
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki dowolnego słodzidła (erytrytol/ksylitol/cukier puder)
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz mąki zmiksuj , by uzyskać puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Przykryj ścierką i odstaw na 15-20 minut. Następnie wyłóż ciasto na deskę, rozwałkuj na grubość około 2mm i pokrój w paski długości około 10cm. Formujemy faworki: w środku każdego paska należy zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska. Ułóż faworki na blasze, upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) przez 10 minut. Gotowe ostudzone faworki posyp łyżką cukru pudru/ksylitolu.
Pączki z piekarnika
Składniki:
- 50g drożdży
- 500g mąki orkiszowej
- 1 łyżka cukru/erytrytolu
- 250 ml mleka
- 100g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- Dowolny dżem (najlepiej domowej roboty); 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotuj zaczyn: mleko lekko podgrzej, wymieszaj z łyżeczką cukru, pokruszonymi świeżymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut do czasu wyrośnięcia.
W międzyczasie rozpuść w garnku masło. Jajo, żółtka, i resztę cukru ubij na pianę. Mąkę, która została wsyp do dużej miski. Dodaj zaczyn i pianę jajeczną. Wyrabiaj całość i stopniowo dodawaj roztopione masło. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ponownie przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Blat oprósz mąką, po godzinie przełóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, wykrój krążki szklanką. Każdy krążek lekko spłaszcz palcami i nałóż odrobinę dżemu na środek. Następnie sklej brzegi i uformuj kulki. Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw na 30 min, aż wyrosną. Następnie posmaruj rozmąconym jajkiem , włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15 minut, aż pączki zarumienią się.
Smacznego!
Zobacz także: Fit pączki