Sezon przesilenia wiosennego jest co roku wyzwaniem dla naszego organizmu. By nie dopuścić do infekcji, czy przeziębienia czyhającego na każdym kroku, należy wyjątkowo w tym okresie dbać o odporność organizmu. Dietetycy Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu radzą po jakie produkty warto sięgać, przy  budowaniu tarczy ochronnej organizmu, szczególnie podczas wiosennego przesilenia.

Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie? Dietetyk wymienia:

  • Kiszonki – naturalne probiotyki

Kapusta, ogórki oraz wszelkie inne warzywa poddane kiszeniu – to doskonałe źródło witaminy C, wytwarzanej w procesie fermentacji przez bakterie –informuje dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. Kiszenie jest procesem, które poprzez produkcję kwasu mlekowego stwarza idealne warunki bytowania dla bakterii w jelitach człowieka. A jak powszechnie wiadomo, mikroflora jelita i jej skład ma ogromne znaczenie w procesie odporności organizmu, podkreśla dobry dietetyk.

  • Owoce i warzywa – źródła witaminy i składników mineralnych

Bogate w antyoksydanty  - składniki wykazujące działanie przeciwzapalne. Według dietetyka z Wrocławia warto wybierać te, które obfitują w witaminę C oraz beta-karoten, czyli: czerwona papryka, marchew, natka pietruszki, czarna porzeczka, szczaw, szczypiorek, brokuły i pomarańcze.

  • Kwasy Omega-3, witamina D

Składniki wykazujące działanie przeciwzapalne, p/bakteryjne oraz wzmacniające odporność. Dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med podkreśla, że w okresie przesilenia wiosennego, jak również przez cały rok warto sięgać po tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynka, makrela) oraz wspomagać się suplementacją witaminy D.

  • Produkty obfitujące w cynk

Cynk jest pierwiastkiem, który chroni organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników –tłumaczy dietetyczka z Wrocławia. Jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. W okresie przesilenia wiosennego warto wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty, które dostarczą tego minerału, czyli: wołowina, nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak oraz produkty pełnoziarniste –wymienia wrocławski dietetyk.

  • Fermentowane napoje mleczne

Nabiał taki jak: maślanka, jogurt, kefir zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które stymulują wzrost korzystnych bakterii i niszczą patogeny znajdujące się w mikroflorze jelit. Dodatkowo są dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D – składników wspomagających odporność- podkreśla wrocławski dietetyk . Regularne ich spożywanie zwiększa zdolność obrony immunologicznej jelit, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

  • Warzywa cebulowe

Zalicza się do nich czosnek, por, cebula, szczypiorek. Z uwagi na zawartość związków siarkowych, olejków eterycznych, wielu witamin oraz składników mineralnych, są niezastąpione we wzmacnianiu odporności organizmu. Dietetyczka objaśnia, że za działanie p/bakteryjne, p/grzybicze odpowiedzialna są fitoncydy – substancje zawarte właśnie w warzywach cebulowych. W okresie przesilenia wiosennego, w celu wzmocnienia odporności warto przygotować syrop cebulowy domowej roboty i wypijać łyżkę dziennie.

Podczas przesilenia wiosennego warto zadbać o odporność nie tylko poprzez suplementację, ale również w naturalny sposób, dzięki wzbogaceniu codziennego jadłospisu wyżej wymienionymi produktami. Po ciekawe przepisy i porady na wzmocnienie odporności zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.