W Tłusty Czwartek większość z nas zajada się pączkami i faworkami. Taką mamy tradycję.

Dietetyczki z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med także zalecają jednego pączka osobom będących na diecie redukcyjnej. Żeby tradycji stało się zadość pozwólmy sobie w tym dniu na taki okazjonalny słodki deser :), ale z umiarem i w odpowiedni sposób. Jak to zrobić?

Jak zbilansować kalorie z pączka?

Pączki mają wysoki indeks glikemiczny – podwyższają poziom glukozy we krwi, dlatego należy odpowiednio wkomponować je w dietę.
O Indeksie Glikemicznym przeczytacie tutaj Indeks Glikemiczny.

Kiedy najlepiej zjeść pączka? Podpowiada dietetyk z Nutri-Med Wrocław:

Polecamy tego dnia zjeść mniejszy obiad np. porcja chudego duszonego/pieczonego mięsa lub ryby z surówką, np. z kapusty kiszonej i marchewki. Rezygnujemy z dodatku węglowodanowego (kasze, ryże, makarony, ziemniaki, bataty) na rzecz 1 pączka, który zjedzony bezpośrednio po obiedzie nie wywoła takiego wysokiego wyrzutu glukozy we krwi, jakby to miało miejsce, gdyby został zjedzony na pusty żołądek, np. zamiast drugiego śniadania :)

Dodatkowo włączmy tego dnia większą aktywność fizyczną, żeby mieć pewność, że waga nie wzrośnie po Tłustym Czwartku :)  - przypomina dietetyk z wrocławskich poradni.

Jak spalić kalorie z pączka?

Spalenie 1 pączka uzyskamy poprzez:

- 40 minut odśnieżania

- 12 min wchodzenia po schodach

- 80 min marszu

- 25 min biegania stałym, umiarkowanym tempem

- 40 min jazdy na rowerze

- 60 min ćwiczeń na orbitreku;

PRZEPIS NA PIECZONEGO FIT PĄCZKA:

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław poleca przepis na pieczone fit pączki z dziurką/donaty dla alergików (bez glutenu, bez masła, bez laktozy i nawet bez cukru), do tego wykonasz je w 15 minut!

Jak przygotować fit (dietetyczne) pączki?

Składniki na 10 sztuk: 125g mąki ryżowej (3/4 szklanki), 35g odżywki białkowej (polecam o aromacie waniliowym), 2 łyżki oleju kokosowego, pół małego banana (60g), łyżka miodu/syropu z agawy, szklanka mleka roślinnego/krowiego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie: Do naczynia wrzucamy składniki suche (mąkę, odżywkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu dokładnie miksujemy składniki mokre (olej kokosowy, banan, syrop z agawy i mleko) . Następnie łączymy składniki z obu naczyń.

Masę wlewamy do formy na donaty (u mnie forma silikonowa na donuty o średnicy 6cm) do połowy wysokości. Pieczemy 8-10 minut w 180 stopni C. W przypadku większych foremek czas może być nieco dłuższy. Po ostygnięciu dekorujemy według uznania. Przykładowo: masło orzechowe i pokruszone orzechy, roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada i kolorowe wiórki cukrowe, lukier kokosowy (35g kremu kokosowego + 10g miodu + 5g wiórków).

Smacznego!