Do gabinetów dietetyków z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med zgłasza się coraz więcej osób borykających się z problemami z glukozą lub glukozą i insuliną (hipoglikemia, insulinooporność, czy cukrzyca typu 1 lub 2).

Jak można zaradzić tego typu przypadłością i odpowiednio układać dietę?  

W podobnych sytuacjach należy tak dobierać posiłki, aby w ciągu dnia nie doprowadzać do dużych wahań cukru (glukozy) we krwi – tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. Wahania glukozy są niekorzystne dla zdrowia i źle wpływają na samopoczucie (senność, rozdrażnienie, nadmierny głód).

Pomocne w komponowaniu odpowiedniego menu i diety są pojęcia indeksu i ładunku glikemicznego – uważa dietetyk. 

Co to jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG), to lista produktów uszeregowanych według zasady, jak szybko (procentowo) po ich spożyciu wzrośnie we krwi stężenie glukozy w porównaniu do spożycia 50g glukozy (100%). Dokładniejszym wskaźnikiem jest jednak ładunek glikemiczny (ŁG), który mówi o tym jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danej porcji produktu.

Co zrobić, by unikać dużych skoków cukru (glukozy) we krwi?

Aby obniżyć indeks i ładunek glikemiczny musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów i wprowadzić je do codziennego menu – podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nuti-Med we Wrocławiu:

Od czego zacząć?

  1. Od porcji – możemy wybierać produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ale wówczas należy spożywać małe porcje, czyli przykładowo, jeśli lubimy kukurydzę (wysoki IG), to możemy dodać ją do potrawy, ale w małej ilości, np. 1 łyżkę na porcję;
  2. Od składu – czyli w jaki sposób skomponujemy dany posiłek. Jeśli do produktów o wysokim IG dodamy produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze, czy błonnik, to cała potrawa będzie miała niższy ładunek glikemiczny. Przykładem może być połączenie dojrzałego banana z jogurtem naturalnym, otrębami i orzechami – dodatki obniżą ładunek glikemiczny potrawy;
  3. Od stopnia dojrzałości – lepiej unikać owoców przejrzałych, warto wybierać np. bardziej zielone banany;
  4. Od sposobu obróbki termicznej – jeśli zdrowie na to pozwala lepiej jeść jak najwięcej surowych warzyw w ciągu dnia, gotowanie, czy duszenie podwyższa IG. Makaron należy gotować al dente, warzywa dotować krótko, nie doprowadzać do rozgotowania a ugotowane ziemniaki jeść dnia następnego;
  5. Ważny jest także stopień rozdrobnienia pokarmu – im bardziej rozdrobniona, czy wręcz papkowata konsystencja tym IG potrawy jest wyższy, dlatego zdrowe osoby powinny szukać częstych okazji, żeby pochrupać J;
  6. Wrażliwość insulinowa – czyli sposób reakcji organizmu na poszczególne produkty lub posiłki. Wrażliwość insulinowa zależy od wielu czynników i ogólnej kondycji organizmu, dlatego każda osoba może na nią trochę inaczej reagować. Podobnie jest z przerwami pomiędzy posiłkami. Jest to kwestia indywidualna, ale warto ustalając godziny posiłków uwzględnić także wyniki badań i samopoczucie pacjenta. Jedna osoba będzie się dobrze czuła jedząc posiłki co 2,5 godziny, a inna co 4. Jeśli jednak poziom insuliny lub glukozy po drugiej lub trzeciej godzinie od posiłku jest nadal wysoki należy wydłuzyć czas pomiędzy posiłkami.

Warto dokładnie obserwować organizm i indywidualnie dobrać zalecenia żywieniowe razem z dietetykiem lub/i lekarzem.

Zapraszamy do Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu i online.