Zwolennicy makaronów ucieszą się z informacji, że jest dostępny makaron, który ma bardzo niską wartość energetyczną, bliską 0 kcal i można go jeść do woli.

O jakim makaronie mowa? Makaron z mąki konjak, znasz?

Makaron konjak w krótkim czasie zdobył dużą popularność na świecie, ponieważ dostarcza znikomej ilości kcal, jest prawie pozbawiony białek, tłuszczów i węglowodanów, a składa się tylko z błonnika, tłumaczy dietetyczka z Wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.

Co to jest konjak i jakie ma zastosowanie?

Co to jest Konjak?

Makaron pochodzi z bulw rośliny Konnyaku. Bulwa jest zbudowana głównie z glukomannanu – który jest składnikiem hemicelulozy w ścianie komórkowej niektórych roślin. Glukomann jest dodatkiem do żywności, stosowany jako emulgator i zagęszczacz. Jest chętnie dodawany do suplementów, ponieważ wykazuje właściwości łagodzące zaparcia oraz obniżające poziom złego cholesterolu, wyjaśnia dietetyk Nutri-Med Wrocław.

Makaron konjac (Shiritaki Noodles/Konjac Noddles) jest popularny w kuchni japońskiej i chińskiej od około 2000 lat!

Dlaczego jest tak cenny?

Dietetyczka z Poradni Nutri-Med we Wrocławiu tłumaczy, że bulwy rośliny konjac są bogate w szereg witamin, minerałów, w tym potas, żelazo i wapń i dlatego jest zalecany w dietach szczególnie redukcyjnych.

Wapń pozyskany z makaronu konjac jest dobrze przyswajalny i polecany dla osób wymagających jego suplementacji.  Cały sekret tej rośliny tkwi jednak w błonniku pokarmowym - glukomannanie, wspomnianym wcześniej. 

Co daje nam błonnik?

Dlaczego każdego dnia warto go dostarczać z dietą? (Minimalne zapotrzebowanie na błonnik dla osoby dorosłej to 25g/dobę):

  • Błonnik rozpuszczalny daje duże uczucie sytości, ponieważ pęcznieje w żołądku zwiększając swoją objętość nawet 200 razy!
  • Uczestniczy w oczyszczaniu organizmu.
  • Wspomaga pracę jelit, reguluje przemianę materii.
  • Posiłki bogate w błonnik (makaron konjac) pomagają w obniżeniu poziomu cukru we krwi, więc są też polecane dla diabetyków.
  • Pomaga w usuwaniu złogów, tłuszczu, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi.

Czy możesz jeść makaron Konjak? Dla kogo jest zalecany makaron z mąki konjak?

Dietetyk z wrocławskiej poradni informuje, że makaron konjac jest polecany nie tylko dla osób będących na diecie redukcyjnej, ale także diabetyków i osób z insulinoopornością oraz lubiących odkrywać nowe smaki.

Jak smakuje makaron z mąki konjak?

W porównaniu do zwykłego makaronu jest praktycznie bez kalorii, bez tłuszczu, skrobi, cukru, glutenu, a także nie ma wyraźnego smaku i zapachu – przejmuje aromat pozostałych składników użytych w potrawie. Przygotowuje się go w prosty sposób, wystarczy gotować lub smażyć go 2-3 minuty. Jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.

Ile kalorii ma makaron konjak?

Wartość energetyczna makaronu Kojac spaghetti w 100g to 6-9  kalorii,

Wartość odżywcza: 0g białka, 0g tłuszczu0,5g węglowodanów, 4,5g błonnika.

Dla porównania makaron razowy spaghetti w 100g zawiera: 354 kcal, 13g białka, 2,5g tłuszczu, 66,5g węglowodanów, 7g błonnika.

Dietetyk z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu zachęca do włączenia makaronu konjac do diety i przetestowanie. Można go zastosować zarówno do dań z mięsem np. Spaghetti jak i z krewetkami, rybami czy tylko aromatycznymi sosami. Polecamy także do zup – szczególnie rosołu i zupy pomidorowej. Makaron można kupić w różnych kształtach, podobnie jak standardowy makaron.

Polecane przez dietetyczki przepisy z makaronem z mąki konjak:

Makaron z krewetkami i brokułami [1 porcja]: 150g krewetek (obranych, oczyszczonych), 50g makaronu konjac, 150g brokułu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta płatków chilli lub posiekanej papryczki chilli. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem. Na 3 minuty przed końcem dodać różyczki brokuła i dodać dobrze opłukany makaron konjac, gotować do końca przewidzianego czasu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku. Na dużą patelnię włożyć masło i wlać oliwę, dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez około 1 minutę. Dodać krewetki i smażyć przez około pół minuty z każdej strony. Skropić sokiem z cytryny oraz dodać posiekaną natkę pietruszki i płatki chili. Wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę. Na talerze wyłożyć makaron z brokułami oraz krewetki, opcjonalnie skropić sokiem z cytryny i posypać dodatkową natką. (170 kcal, 16g białka, 9,5g tłuszczu, 4g węglowodanów, 5g błonnika)

Szybki lunch z ciecierzycą [1 porcja]: 50g makaronu konjac, 1 ząbek czosnku, mała szczypta płatków chilli, skórka starta z ćwiartki cytryny, gałązka rozmaryny lub opcjonalnie suszony, 80g ugotowanej ciecierzycy, sól, pieprz, 1 duża garści szpinaku (50g), 1 łyżeczka oliwy, garść pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać makaron spaghetti i gotować do czasu, aż będzie al dente. Kiedy makaron jest już w garnku zabrać się za przygotowanie reszty. Czosnek zetrzeć lub posiekać i dodać do dużej patelni razem z papryczkami chili, skórką otartą z cytryny i jeśli używamy, rozmarynem. Wlać oliwę i podgrzewać na małym ogniu przez około 2 minuty, czyli do momentu, aż czosnek zacznie się smażyć i zacznie pachnieć, ale wciąż będzie jasny i niezezłocony. Wtedy dodać odcedzoną ciecierzycę i doprawić solą i pieprzem (obficie). Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 2 – 3 minuty, do momentu, aż ciecierzyca zacznie przyjemnie skwierczeć. Dodać szpinak Może być go bardzo dużo na początku, po chwili zwiędnie. Odcedzić makaron zachowując trochę wody i przełożyć do patelni razem z 1/4 – 1/3 szklanki wody z gotowania. Podgrzewać wszystko razem na patelni, dokładnie mieszając. Kiedy makaron będzie pokryty aromatycznymi dodatkami posypać pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki lub ósemki i uprażonymi ziarnami słonecznika. (193 kcal, 9,5 g białka, 9 g tłuszczu, 17g węglowodanów, 9,5 g błonnika)