Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym.  Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.

Kto najczęściej choruje na Hashimoto?

Kto najczęściej choruje na Hashimoto?  Pytamy dietetyka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Ryzyko zapadalności wzrasta wraz z wiekiem, zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, jednak coraz częściej obserwuje się zachorowania wśród dzieci i młodzieży. Hashimoto może mieć powiązanie z innymi chorobami występującymi z autoagresji, takimi jak cukrzyca typu I, bielactwem, celiakią, czy reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Czym objawia się choroba oraz jak sposób żywienia może wpłynąć na stan zapalny tarczycy? Podpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.

Choroba manifestuje się szeregiem niespecyficznych objawów: od suchej, szorstkiej skóry aż po refluks żołądkowo-przełykowy. Dodatkowo towarzyszy jej stałe uczucie zimna, wahania masy ciała, problemy z wypróżnieniem, chroniczne zmęczenie oraz dolegliwości kostno-stawowe. Obecnie prowadzone badania wskazują na korelację choroby Hashimoto z dolegliwościami natury psychicznej (zaburzenia lękowe, depresje, problemy z pamięcią, obniżony nastrój).  Kobiety w okresie prokreacyjnym mogą być dodatkowo obciążone problemami ginekologicznymi, czyli zaburzeniami menstruacyjnymi, spadkiem libido, a nawet niepłodnością.

Jak można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Istotą złagodzenia objawów choroby Hashimoto oprócz zastosowania leczenia jest prawidłowa, zbilansowana dieta – tłumaczy dietetyczka z Wrocławia. Podstawą powinno być pełnowartościowe białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany złożone. Niestety, dla większości społeczeństwa te nazwy niewiele mówią – śpieszymy z wyjaśnieniem!

Pełnowartościowe białko to nic innego jak proteiny pochodzące z chudego mięsa, nabiału, jaj oraz roślin strączkowych, wyjaśnia dietetyk  z Poradni Dietetycznej Nutri-Med weWrocławiu. Osiągniemy korzystne działanie, jeśli tego typu białko znajdzie się w każdym naszym posiłku. Badania pokazują, że w związku z różnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego (biegunki/zaparcia/wzdęcia) w niektórych przypadkach wskazane może być zastosowanie diety z wyłączeniem laktozy. Jednak takie decyzje powinny być podejmowane w konsultacji z dietetykiem lub lekarzem.

Na jakie składniki odżywcze zwrócić uwagę komponując dietę?

Według dietetyczki na Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - pełnią one znaczącą rolę w jadłospisie.

Jakie mają działanie NNKT?

Wykazują działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na stężenie cholesterolu we krwi, dodatkowo wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Warto, by dostarczać je w postaci olejów roślinnych, najlepiej podawanych na surowo, orzechów i tłustych ryb morskich.

Co jeszcze jest nam potrzebne?

Węglowodany złożone oraz błonnik są bardzo ważnym składnikiem diety w chorobach tarczycy. Należy wybierać produkty pełnoziarniste, ciemne oraz grube kasze. Warzywa powinny królować na talerzu w każdym posiłku. Zawarty w tych produktach błonnik wspomaga formowanie mas kałowych, przydatny w zaparciach i niestabilnej masie cała jak miotełka będzie usuwał niestrawione resztki, a witaminy, szczególnie antyoksydacyjne (A,E,C) korzystnie wpłyną na procesy zapalne powstające w organizmie.

Jakich produktów unikać w diecie w Hashimoto?

Ograniczeniu powinny podlegać cukry proste – należy wyeliminować słodycze, cukier oraz produkty pszenne.  W przypadku występowania silnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego wskazanym może być wyeliminowanie na pewien okres glutenu po ówczesnej konsultacji z dietetykiem lub lekarzem.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Kolejnym istotnym składnikiem diety jest woda – zalecane minimalne spożycie to 30 ml/kg masy ciała. Należy zadbać o prawidłowe nawodnienie, regularną aktywność fizyczną oraz higienę snu. Przy wszystkich chorobach tarczycy bardzo negatywnie oddziałuje stres i zmęczenie. Sen który trwa 7-8 godzin powinien być optymalny dla pracy tarczycy. Należy wybierać aktywność fizyczną, która nie przyspiesza znacząco naszego tętna – jazda na rowerze, basen, marsz, trucht, nordic walking, minimum 30 minut dziennie.

Po więcej porad oraz zbilansowane plany żywieniowe zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med. We Wrocławiu.

Przeczytaj także: Dietetyk Wrocław - Dieta w chorobach tarczycy i hashimoto