BLOG

Jesień wita nas swoimi smakami. Produktem, który najbardziej kojarzy nam się z tym okresem jest dynia.

Czy warto włączyć ją do swojej diety w tym sezonie? Odpowiada dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med (Wrocław).



Prawdziwki, podgrzybki, kurki... To przysmaki jesieni i zimy. Przez długi czas były uważane jedynie jako smaczny dodatek w kuchni ze względu na swoje walory zapachowo-smakowe. Czy tylko tyle dają nam grzyby, jaką wartość odżywczą mają grzyby? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Według dietetyczki grzyby są dobrym źródłem witamin i minerałów a także białka.

Czy grzyby są kaloryczne?

Wysoki poziom cholesterolu – jak sobie z nim poradzić?

Od kilku lat coraz częściej wśród pacjentów obserwuje się zjawisko hiperlipidemii – zauważa dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

 Co to takiego i jak z tym walczyć? Na to pytanie odpowie dietetyczka.

W sezonie jesiennym jesteśmy zasypywani reklamami preparatów na odporność.
Chcąc uchronić siebie i bliskich przed infekcjami szukamy sami rozwiązań, które podbudowują nasz układ immunologiczny.

Czy możliwe jest wzmocnienie odporności dietą?

Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med odpowiada.

Któż z Nas nie miał epizodu odchudzania?

Najczęściej zabieramy się za to przed wakacjami, urlopem, bądź ważnymi wydarzeniami w życiu, jak np. ślub – wymienia dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu. Jednak w większości przypadków zredukowana masa ciała powraca ze zdwojoną siłą, powodując popularny efekt yo-yo.

Dlaczego tak się dzieje? Jak odchudzić się mądrze? 

Szacuje się, że na choroby tarczycy cierpi blisko 1/5 Polaków. Według dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu choroba Hashimoto jest coraz częściej rozpoznawanym schorzeniem autoimmunologicznym, szczególnie u kobiet.

Co to jest Hashimoto?

Choroba ta charakteryzuje się naciekami zapalnymi , tzw. wolami, które powodują stan zapalny w organizmie –wyjaśnia dietetyczka z wrocławskiej poradni.