Sezon na szparagi rozpoczęty. Lubicie szparagi?

Nie trwa on długo, bo tylko kilka tygodni zazwyczaj od połowy kwietnia do końca czerwca. Dlatego jeśli chcemy korzystać ze szparagów teraz nadszedł ich czas w kuchni. Czy warto włączyć szparagi do swojego jadłospisu w okresie wiosenno-letnim? Odpowiada dietetyczka z Poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

 

Co to są szparagi i jakie mają właściwości?

 Szparagi są warzywem wyjątkowym. Nie ma drugiego podobnego do nich pod względem smaku czy wyglądu. Najbardziej znane są nam szparagi zielone oraz białe. Po części sprowadzane z Hiszpanii, Niemiec czy USA, ale również duże uprawy szparagów znajdziemy w Polsce, w szczególności w województwie wielkopolskim – przypomina dietetyk z wrocłąwskiej poradni dietetycznej Nutri-Med

Rodzaje szparagów, czym się różnią?

  • Szparagi białe - najbardziej popularne, ich łodygi nie zabarwiają się na żaden kolor, ponieważ w całości rosną pod ziemią i nie dociera do nich słońce –tłumaczy dobry dietetyk Nutri-Med z Wrocławia. Ta odmiana jest najdelikatniejsza w smaku. Jak przygotować białe szparagi?

Aby je przygotować należ odłamać zdrewniałe końcówki oraz obrać od korzenia w stronę główki a następnie poddać obróbce termicznej.

  • Szparagi zielone -  dlaczego drugi rodzaj szparagów jest zielony? Dietetyk tłumaczy, że zawdzięczają swój kolor z dużą ilością chlorofilu. Szparagi zielone są zabarwione na zielono pod wpływem słońca, ponieważ ich wypustki wyrastają wysoko ponad ziemię w czasie wzrostu. Ich łodyga jest cieńsza i delikatniejsza od szparagów białych, za to ich smak jest bardziej wyrazisty. Jak przygotować szparagi zielone?

Szparagi te nie wymagają obierania, wystarczy oderwać ich zdrewniałą końcówkę - sama złamie się w odpowiednim miejscu. Ich obróbka termiczna trwa też krócej informuje dietetyczka.

Jakie właściwości mają szparagi?

Dietetyk podkreśla, że substancje zawarte w szparagach, a w szczególności asparagina wpływa na charakterystyczny po ich spożyciu zapach substancji wydzielanych przez nasz organizm (mocz, pot). Nie jest to nic niepokojącego, a szparagi są pełne wartości odżywczych, dlatego warto spróbować ich w swojej kuchni zachęca dobry dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Jakie wartości odżywcze zawierają szparagi?

  • Przede wszystkim niskokaloryczne - 100 g szparagów ma ok. 17 kcal;
  • Są źródłem wielu składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i selenu;
  • Mają dużo kwasu foliowego - w 100 gramach szparagów znajduje się ponad 52 µg; kwasu foliowego. Wspiera on obudowę i budowę nowych komórek;
  • Zawierają witaminy - C, E, A, B1, B2;
  • Dostarczają spore ilości błonnika i inuliny - które korzystnie wpływają na działanie przewodu pokarmowego i wątroby;
  • Zawierają glutation - odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworowej oraz chorobie; Alzheimera, wspomaga pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu –wymienia dietetyk Nutri-Med Wrocław;
  • Zawarte w nich flawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne i antybiotyczne;

Dietetyczka z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med podkreśla, że zawartość tych składników sprawia, że szparagi wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Opóźniają procesy starzenia i pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Wspierają procesy trawienne oraz odżywiają dobrą florę jelitową. Mogą być wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. Ich wpływ na regenerację komórek dba o nasze organy wewnętrzne jak i również włosy i paznokcie.

Kto szczególnie powinien wprowadzić szparagi do swojej diety, a kto nie powinien jeść szparagów?

Ich działanie moczopędne może być korzystne dla osób z obrzękami, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nerek. UWAGA! Szparagi przeciwwskazane są dla osób chorych na dnę moczanową oraz kamicę nerkową.

SZPARAGI PRZEPISY

Przepisy z użyciem szparagów przygotowała dietetyczka z Poradni dietetycznej Nutri-Med.

Jak gotować szparagi?

Żeby szparagi zachowały jak najwięcej swoich wartości warto je zblanszować, ugotować na parze lub zjeść na surowo. Skropione oliwą można również grillować na patelni lub piec w piekarniku. Sprawdzą się, jako składnik sałatek, makaronów, pizzy, zup a także wszystkich dań jajecznych - omletów, jajecznicy, frittaty czy w towarzystwie jajka w koszulce. Świetnie smakują samodzielnie w towarzystwie masła lub sosu oraz jako dodatek do dań głównych z mięsa i ryby.

 

Pieczony łosoś z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 2 filety z łososia - 400 g
  • szparagi 1 pęczek - ok. 400g
  • czosnek - 2 ząbki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek - 20g
  • sok z cytryny
  • koperek świeży
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jeśli łosoś jest ze skórą odciąć ją i pokroić rybę na porcje. Filety przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  2. Szparagi opłukać i osuszyć, odłamać twarde końce. Ułożyć pomiędzy łososiem w naczyniu żaroodpornym.
  3. Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Posmarować tym łososia oraz szparagi znajdujące się w naczyniu.
  4. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Wiosenna sałatka z kaszą

Składniki:

  • szparagi zielone - 6 szt.
  • pomidor malinowy - 1 szt.
  • awokado - 1 szt.
  • rzodkiewki - 6 szt.
  • szczypiorek
  • kasza np. jaglana - 100g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować w wodzie lub bulionie aż wchłonie cały płyn
  2. Szparagi po oderwaniu zdrewniałej części zblanszować - wrzucić do gotującej się wody na 2 minuty następnie spłukać strumieniem zimnej wody również ok. 2 minuty
  3. Pokroić pomidora i awokado w kostkę, rzodkiewkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekać. Zblanszowane szparagi również pokroić na kawałki. Wszystko włożyć do salaterki. Dodać również ugotowaną kaszę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstały dressing dodać do sałatki i wymieszać.

Kurczak ze szparagami w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka - 200g
  • ser mozzarella, feta lub ser kozi - 80g
  • szparagi zielone - 8-10 sztuk
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • pomarańcze - 2 szt.
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek suszony, imbir suszony.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na 4 mniejsze filety. Przygotować marynatę: sok z połówki pomarańczy wymieszać z solą, szczyptą imbiru, startego czosnku, ½ łyżeczki tymianku. Tak przygotowaną marynatą pokryć kurczaka i jeśli mamy czas odłożyć go do lodówki na 30 min.
  2. Filety z kurczaka w marynacie grillować na patelni grillowej po ok. 4 minuty z każdej strony lub upiec na blaszce w piekarniku (180 stopni, 20-30 min.). Pod koniec grillowania lub pieczenia na filetach położyć po plastrze sera.
  3. Szparagi opłukać, odłamać twarde końce. Doprawić je solą, pieprzem i wysmarować łyżką oliwy. Grillować na patelni przez 3 minuty od czasu do czasu przewracając lub upiec w piekarniku (200 stopni, 10-15 min.).
  4. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Do małego garnka dodać ocet, trochę wody, cząstki cytryny i suszony imbir, opcjonalnie też trochę startej skórki z pomarańczy. Wszystko zagotować i mieszać, aby pomarańcza zaczęła się rozpadać (ok. 10 min.) Następnie zmiksować dokładnie na mus.
  5. Gotowego kurczaka oraz szparagi wyłożyć na talerz i polać sosem pomarańczowym.

 

Smacznego życzą dietetycy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.