Grill klasyczny czy elektryczny?
Kiedy dni wreszcie stają się przyjemnie ciepłe większość z nas ma ochotę urządzić grilla. Jest okazja do wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu.
Jak najzdrowiej grillować?
Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu zachęca, żeby wypróbować grill elektryczny zamiast klasycznego. Dlaczego?
Grillowanie klasyczne czyli nad węglem i drewnem wymaga nie tylko większego nakładu czasu i pracy, ale także wydzielają się niebezpieczne dla zdrowia związki – informuje dietetyczka. Im bardziej „przypalone” danie tym tych związków jest niestety więcej.
Dlaczego zatem lepiej zdecydować się na zakup grilla elektrycznego? Według dietetyka z wrocławskiej poradni Nutri-Med najważniejsze argumentu to, że:
- nie tworzą się związki rakotwórcze;
- prosty w obsłudze – obsłużyć go może każdy, nie wymaga takich nakładów pracy jak grill klasyczny, którego trzeba umieć rozpalić, a następnie pilnować grillowanych potraw;
- uniwersalne wykorzystanie – na każdą pogodę, bez wychodzenia z domu, nie wydziela dymu;
- potrawy są równomiernie przysmażone, nie przypalają się;
- łatwe czyszczenie – w przeciwieństwie do grilla klasycznego, którego trzeba szorować po każdym użyciu;
Potrawy przygotowane przy użyciu grilla elektrycznego nie mają posmaku dymu, co dla wielu osób może być ogromną wadą, ale pamiętajmy o aspektach zdrowotnych – przypomina dietetyczka Nutri-Med. Wrocław. Poza tym dla osób, które ze względu na dietę redukcyjną czy stan zdrowia muszą ograniczać spożycie tłuszczu grillowanie elektryczne jest ciekawą alternatywą do potraw gotowanych tradycyjnie lub na parze. Nie wymaga dodatku tłuszczu, a przygotowane potrawy są bardzo smaczne i zdrowsze.
Przepisy na grilla przygotowane przez dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu”
Bataty z grilla
To ciekawa przekąska i bardzo prosta do wykonania. Wystarczy babaty obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie przełożyć do miski. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z limonki i posypać posiekaną świeżą kolendrą (można zamienić na suszoną). Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie układać na blasze rozgrzanego grilla elektrycznego. Piec do miękkości batatów. Doskonale smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Szaszłyki z tofu i brokułami
To propozycja dla wegan i osób, które szukają ciekawszych alternatyw od grillowanego mięsa i kiełbasek J
4 porcje
2 szt bakłażana, 1 szt brokułu, 180g tofu, łyżeczka soli, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 30g, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1cm korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, szczypiorek.
Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 20 min, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy w tym czasie marynantę do tofu, mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy, zmiażdżony czosnek, starty ibmir oraz mąkę ziemniaczaną. Marynujemy tofu (polecam marynować całą noc w lodówce). Na patyk wbijamy kawałki bakłażana, tofu oraz brokuł. Grillujemy na grillu elektrycznym (czas zależy od mocy grilla). Na koniec polewamy resztą marynaty, posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem. (1 porcja: 192 kcal, 13g białka, 20g węglowodanów, 5g tłuszczu, 6,5g błonnika)
Grillowany łosoś
Warto przy okazji grillowania pamiętać o rybach, których większość Polaków spożywa za mało.
Przygotuj marynatę: łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka papryki słodkiej, papryki ostrej, ziół prowansalskich, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i polej rybę (ok. 300g, 2 porcje). Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie wstawić do nagrzanego grilla elektrycznego i grillować do miękkości ryby. Podawać z sałatą i świeżymi pomidorami.
Dietetyk Nutri-Med poleca dla osób kochających grillować zakup grilla elektrycznego i życzy udanego grillowania!