Wielkanoc  w wersji fit

Śniadanie Wielkanocne wraz z napojami może dostarczyć nawet 3500 kcal!  Dokładnie tyle potrzeba, żeby przytyć 0,5 kilograma – informuje dobry dietetyk z Centrum dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Jeśli nie chcesz zmienić wagi po Świętach Wielkanocnych zastosuj kilka zasad.

Jak nie przytyć podczas Świąt Wielkanocnych podpowiada dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med:

- nakładaj małe porcje, a najlepiej siadając do Wielkanocnego śniadania nałóż na talerz od razu wszystko, co zamierzasz zjeść, bez dokładek;

- zrezygnuj z dodatków typu pieczywo do głównych posiłków, a w porze obiadu z ziemniaków, kaszy, makaronu, czy ryżu – lepiej w zamian nakładać sobie porcje warzyw;

- zamiast majonezu używaj chrzanu i ćwikły i jogurtu z musztardą;

- unikaj sosów;

- pij dużo wody, rezygnuj z soków i słodkich napoi;

- zjedz tylko jeden kawałek ciasta na każdy dzień świąteczny lub podziel dostępne słodkości na małe porcje, aby popróbować kilku;

- pamiętaj o nawodnieniu, pij wodę i herbaty bez cukru;

- wybierz się na godzinny spacer !

Zastanawiam się co przygotować na Święta Wielkanocne?

Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław proponuje kilka dietetycznych dań na śniadanie  Wielkanocne:

Sałatka wielkanocna inaczej [2 porcje]

65g zielonej soczewicy, pół awokado, 3 rzodkiewki, pół jabłka, pół papryki, ogórek kiszony, 2 jajka, łyżka posiekanej cebulki/szczypiorku, sos jogurtowy: 100g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka chia.

Soczewicę opłukać, ugotować i odcedzić. Pokroić warzywa i jabłko. Jajka ugotować na twardo i również pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Wszystkie składniki na sos połączyć w osobnym kubeczku, zalać przygotowaną sałatkę i ponownie wymieszać, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. (1 porcja: 326 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 36g węglowodanów, 7g błonnika)

Jajka z pastą z awokado i rzeżuchą [4 porcje]

4 jaja, 1 awokado, 1 średni ogórek kiszony, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, garść rzeżuchy lub ulubionych kiełków, sól, pieprz.

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić delikatnie na pół. Wyjąć żółta i wymieszać na gładką masę z awokado, dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony, jogurt, sok z cytryny, natkę oraz doprawić do smaku. Wypełnić pastą połówki jajek oraz udekorować rzeżuchą lub kiełkami. (1 porcja: 142 kcal, 7,5g białka, 11g tłuszczu, 2,5g węglowodanów, 1g błonnika)

Sałatka ze śledziem i selerem naciowym  [1 porcja]

1 filet śledzia, 1 pałka selera naciowego, łyżka posiekanego koperku, 1/3 jabłka, sok z cytryny, łyżka posiekanego szczypiorku/cebulki, sól, pieprz, sos: łyżeczka octu winnego, łyżeczka oliwy, ½ łyżeczki miodu.

Śledzia odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, seler drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach oraz skropić sokiem z cytryny. Wymienione składniki wymieszać wraz z szczypiorkiem/ cebulką, doprawić i polać sosem. (319 kcal, 20g białka, 20g tłuszczu, 12g węglowodanów, 2g błonnika)

Babka jogurtowa bezglutenowa [12 kawałków]

260g mąki jaglanej, 4 jaja, pół szklanki oleju (100ml), 4 łyżki jogurtu naturalnego (100g), 80g ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połówki cytryny.

Zmiksować całe jaja, a następnie dodać ksylitol i miksować dalej na puszystą masę. Dodać olej i jogurt, miksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 45 min w 180 st C. (1 kawałek: 199 kcal, 4,8g białka, 11g tłuszczu, 23g węglowodanów, 0,8g błonnika)

Po więcej wskazówek i zdrowych przepisów zapraszamy do konsultacji z dietetykiem Nutri-Med, a także do śledzenia naszej strony internetowej i FB J

 

 

Wesołych i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy życzy zespół dietetyków z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.