Jak walczyć z zaparciami? Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podpowiada:

 

Zaparcia są bardzo istotnym problemem zdrowotnym w wielu krajach na świecie.

To plaga cywilizowanego społeczeństwa.

Wrocławski dietetyk podaje, że w krajach europejskich występuje u od 6-23% ludzi dorosłych walczących z przewlekłymi zaparciami.

Co to są zaparcia?

 Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przytacza dwa okreśelnia zaparć.

  1. Zaparcie spastyczne - jelita kurczą się, ale nie zachodzi przesuwanie treści jelitowej
  2. Zaparcia atoniczne - nie występują skurcze jelit

Do najczęstszych przyczyn zaparć, według dietetyczki należą:

  • Nieprawidłowe żywienie (duża zawartość tłuszczów zwierzęcych w diecie, duże spożycie węglowodanów prostych, mała ilość błonnika)
  • Mała aktywność fizyczna
  • Zespół jelita drażliwego
  • Unikanie regularnych wypróżnień
  • Nadużywanie środków przeczyszczających
  • Zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy)
  • Nadwaga i otyłość
  • Hemoroidy
  • Cukrzyca
  • Odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe

Dobry dietetyk może zaproponować odpowiednie zmiany w żywieniu, żeby złagodzić objawy.

Jaką dietę zastosować na zaparcia? Dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med proponuje:

  1. Zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik tzw. bogatoresztkowych (grube kasze, chleby z grubo mielonej mąki, płatki owsiane, otręby pszenne);
  2. Zwiększenie spożycia świeżych i suszonych owoców, świeżych warzyw i soków;
  3. Picie większych ilości płynów, zwłaszcza wód mineralnych –minimum 20ml na kilogram należnej masy ciała;
  4. Spożycie świeżo fermentowanych produktów mlecznych (np. Maślanka, kefir, jogurty);
  5. Ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
  6. Wskazane jest picie kawy ( tzw. zaparciu atonicznym), grubego mielonego siemienia lnianego
  7. Unikanie produktów zapierających, które są bardzo wolno trawione, np.: szparagi, groch, fasola, grzyby, orzechy;
  8. Rezygnacja z jedzenia słodyczy.

Polecane są te produkty, które korzystnie wpływają na perystaltykę – informuje dietetyczka z Wrocławia. Należą do nich przede wszystkim:

  • pieczywo razowe, kasze grube
  • warzywa
  • owoce pestkowe: maliny, jeżyny, truskawki, kiwi
  • otręby pszenne
  • maślanka, kefiry, jogurty naturalne, twarogi

Czego unikać i nie jeść przy zaparciach?

  • Produktów i posiłków zawierających duże ilości tłuszczu;
  • Słodyczy (zwłaszcza czekolady);
  • Potraw pieczonych, smażonych i grillowanych;
  • Alkoholu;
  • Napojów gazowanych;
  • Cukru (zarówno białego, jak i brunatnego, owocowego, gronowego, słodowego);

Szczegółowe zalecenia, w zależności od rodzaju zaparć, przedstawia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:

Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi:

  • W zależności od nasilenia zaparć można przyjmować 6-12 łyżek stołowych otrąb np. pszennych. Otręby można mieszać z mlekiem, jogurtem, wodą, kompotem, niskosłodzonym dżemem. Korzystne jest mieszanie otrąb pszennych z płatkami owsianymi np. w owsiance.
  • Do polecanych produktów bogatych w błonnik należą: chleb razowy, kasze gruboziarniste, warzywa (marchew, karczochy, ziemniaki, pomidory, buraki, szpinak, sałata, kapusta kiszona)
  • Owoce (śliwki, zwłaszcza suszone, figi suszone, daktyle, jeżyny, porzeczki, czarne jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki) spożywać ze skórką.
  • Należy pić napoje (około 3 litrów), a wśród nich: przede wszystkim wodę ale także zsiadłe mleko, musy owocowe, czarną kawę, mocną herbatę
  • Unikanie spożywania potraw mącznych, białego pieczywa, ciastek, kasz drobnoziarnistych, ryżu, produktów ciężkostrawnych (groch, fasola, bób)
  • Ograniczenie spożycia tłuszczu (zwłaszcza niewskazane są tłuste, ciężkostrawne posiłki)
  • Można urozmaicać posiłki bogatoresztkowe dodatkowymi składnikami w celu poprawienia walorów smakowych (rodzynki, kminek, majeranek, jogurt owocowy itp.)

Zalecenia żywieniowe dla osób w zaparciach spastycznych:

  • Ograniczenie spożycia zbyt dużych ilości błonnika, zwłaszcza w postaci surowej
  • Spożywanie błonnika głównie w postaci warzyw gotowanych i rozdrobnionych, tj., przecieranych (puree z ziemniaków, marchwi, pomidorów) lub w postaci soków (z marchwi, pomidorów, buraczków, pomarańczy i kiszonej kapusty)
  • Spożywanie kilka razy dziennie (3-5) 1 łyżki stołowej otrąb pszennych zamieszanych z jogurtem, kefirem, mlekiem lub przegotowaną wodą
  • Spożywanie niewielkich ilości produktów zbożowych tylko z jasnej mąki pszennej (białe pieczywo), potrawy z delikatnych gatunków kasz (kasza krakowska, kasza manna)
  • Spożywanie kompotów, delikatnych gatunków mięs (drób, ryby), jaj na miękko, serów białych, twarożków, maślanki, oliwy, miodu i galaretek owocowych
  • Unikanie picia napojów zarówno zbyt zimnych, jak i zbyt gorących (eliminacja efektu termicznego pobudzającego jelita do skurczu)
  • Nie należy spożywać mięs smażonych, twardych, włóknistych, chleba razowego, grochu, fasoli, bobu, soczewicy, selerów, cebuli, sałaty, niedojrzałych owoców ze skórką, owoców suszonych, kapusty włoskiej, czerwonej oraz serów fermentowanych
  • Unikanie potraw smażonych i pieczonych
  • Unikanie spożycia potraw pikantnych i mocno przyprawionych

 

Zapraszamy na konsultację z naszymi dietetykami do Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu lub na konsultacje online.