Jak walczyć z zaparciami? Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podpowiada:
Zaparcia są bardzo istotnym problemem zdrowotnym w wielu krajach na świecie.
To plaga cywilizowanego społeczeństwa.
Wrocławski dietetyk podaje, że w krajach europejskich występuje u od 6-23% ludzi dorosłych walczących z przewlekłymi zaparciami.
Co to są zaparcia?
Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przytacza dwa okreśelnia zaparć.
- Zaparcie spastyczne - jelita kurczą się, ale nie zachodzi przesuwanie treści jelitowej
- Zaparcia atoniczne - nie występują skurcze jelit
Do najczęstszych przyczyn zaparć, według dietetyczki należą:
- Nieprawidłowe żywienie (duża zawartość tłuszczów zwierzęcych w diecie, duże spożycie węglowodanów prostych, mała ilość błonnika)
- Mała aktywność fizyczna
- Zespół jelita drażliwego
- Unikanie regularnych wypróżnień
- Nadużywanie środków przeczyszczających
- Zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy)
- Nadwaga i otyłość
- Hemoroidy
- Cukrzyca
- Odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe
Dobry dietetyk może zaproponować odpowiednie zmiany w żywieniu, żeby złagodzić objawy.
Jaką dietę zastosować na zaparcia? Dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med proponuje:
- Zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik tzw. bogatoresztkowych (grube kasze, chleby z grubo mielonej mąki, płatki owsiane, otręby pszenne);
- Zwiększenie spożycia świeżych i suszonych owoców, świeżych warzyw i soków;
- Picie większych ilości płynów, zwłaszcza wód mineralnych –minimum 20ml na kilogram należnej masy ciała;
- Spożycie świeżo fermentowanych produktów mlecznych (np. Maślanka, kefir, jogurty);
- Ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
- Wskazane jest picie kawy ( tzw. zaparciu atonicznym), grubego mielonego siemienia lnianego
- Unikanie produktów zapierających, które są bardzo wolno trawione, np.: szparagi, groch, fasola, grzyby, orzechy;
- Rezygnacja z jedzenia słodyczy.
Polecane są te produkty, które korzystnie wpływają na perystaltykę – informuje dietetyczka z Wrocławia. Należą do nich przede wszystkim:
- pieczywo razowe, kasze grube
- warzywa
- owoce pestkowe: maliny, jeżyny, truskawki, kiwi
- otręby pszenne
- maślanka, kefiry, jogurty naturalne, twarogi
Czego unikać i nie jeść przy zaparciach?
- Produktów i posiłków zawierających duże ilości tłuszczu;
- Słodyczy (zwłaszcza czekolady);
- Potraw pieczonych, smażonych i grillowanych;
- Alkoholu;
- Napojów gazowanych;
- Cukru (zarówno białego, jak i brunatnego, owocowego, gronowego, słodowego);
Szczegółowe zalecenia, w zależności od rodzaju zaparć, przedstawia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:
Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi:
- W zależności od nasilenia zaparć można przyjmować 6-12 łyżek stołowych otrąb np. pszennych. Otręby można mieszać z mlekiem, jogurtem, wodą, kompotem, niskosłodzonym dżemem. Korzystne jest mieszanie otrąb pszennych z płatkami owsianymi np. w owsiance.
- Do polecanych produktów bogatych w błonnik należą: chleb razowy, kasze gruboziarniste, warzywa (marchew, karczochy, ziemniaki, pomidory, buraki, szpinak, sałata, kapusta kiszona)
- Owoce (śliwki, zwłaszcza suszone, figi suszone, daktyle, jeżyny, porzeczki, czarne jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki) spożywać ze skórką.
- Należy pić napoje (około 3 litrów), a wśród nich: przede wszystkim wodę ale także zsiadłe mleko, musy owocowe, czarną kawę, mocną herbatę
- Unikanie spożywania potraw mącznych, białego pieczywa, ciastek, kasz drobnoziarnistych, ryżu, produktów ciężkostrawnych (groch, fasola, bób)
- Ograniczenie spożycia tłuszczu (zwłaszcza niewskazane są tłuste, ciężkostrawne posiłki)
- Można urozmaicać posiłki bogatoresztkowe dodatkowymi składnikami w celu poprawienia walorów smakowych (rodzynki, kminek, majeranek, jogurt owocowy itp.)
Zalecenia żywieniowe dla osób w zaparciach spastycznych:
- Ograniczenie spożycia zbyt dużych ilości błonnika, zwłaszcza w postaci surowej
- Spożywanie błonnika głównie w postaci warzyw gotowanych i rozdrobnionych, tj., przecieranych (puree z ziemniaków, marchwi, pomidorów) lub w postaci soków (z marchwi, pomidorów, buraczków, pomarańczy i kiszonej kapusty)
- Spożywanie kilka razy dziennie (3-5) 1 łyżki stołowej otrąb pszennych zamieszanych z jogurtem, kefirem, mlekiem lub przegotowaną wodą
- Spożywanie niewielkich ilości produktów zbożowych tylko z jasnej mąki pszennej (białe pieczywo), potrawy z delikatnych gatunków kasz (kasza krakowska, kasza manna)
- Spożywanie kompotów, delikatnych gatunków mięs (drób, ryby), jaj na miękko, serów białych, twarożków, maślanki, oliwy, miodu i galaretek owocowych
- Unikanie picia napojów zarówno zbyt zimnych, jak i zbyt gorących (eliminacja efektu termicznego pobudzającego jelita do skurczu)
- Nie należy spożywać mięs smażonych, twardych, włóknistych, chleba razowego, grochu, fasoli, bobu, soczewicy, selerów, cebuli, sałaty, niedojrzałych owoców ze skórką, owoców suszonych, kapusty włoskiej, czerwonej oraz serów fermentowanych
- Unikanie potraw smażonych i pieczonych
- Unikanie spożycia potraw pikantnych i mocno przyprawionych
Zapraszamy na konsultację z naszymi dietetykami do Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu lub na konsultacje online.