Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med poleca na zbliżający się okres upałów koktajl bananowo-truskawkowy z jarmużem.
Jest szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy, dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety.
Jak przygotować koktajl i jakie ma właściwości? Sprawdź:

Według dietetyka koktajl truskawkowy jest bombą witaminową:

  • przygotowany na bazie truskawek (można zamienić na inne owoce sezonowe) - które są najlepsze teraz w sezonie, zawierają sporo witaminy C i są niskokaloryczne,
  • dodatek banana - zdecydowanie poprawi Ci humor, dzięki obecności tryptofanu, który jest potrzebny do produkcji serotoniny - hormonu szczęścia,
  • kefir (można zamienić na maślankę) to z kolei źródło pożytecznych bakterii probiotycznych, które regulują metabolizm,
  • jarmuż - to potężne źródło antyoksydantów i błonnika, dzięki czemu jest doskonałą pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, które wpływają na odporność i wiele innych aspektów zdrowotnych. Warto dodawać zawsze zielone warzywo do koktajli, zamiast jarmużu, może to być natka pietruszki, czy świeży szpinak
  • siemię lniane (można zamienić na nasiona chia) - jest źródłem dobrych tłuszczy i białka, dzięki czemu koktajl jest bardziej wartościowym i pożywnym posiłkiem
  • skórka z cytryny (można zamienić na sok z cytryny) - uzupełni koktajl z dodatkową porcję witaminy C, a także doskonale zrównoważy smak i utrwali kolor.

Jak przygotować koktajl truskawkowo- bananowy?

Koktajl bananowo truskawowy z jarmużem [1 porcja]: 150 ml kefiru naturalnego, 50 ml wody, 1 duży, dojrzały banan, 100g świeżych truskawek (mogą być inne owoce sezonowe), garść jarmużu, 10g siemienia lnianego, skórka otarta z połówki cytryny. Wyparzoną cytrynę ocieramy na małych oczkach tarki, skórkę i resztę składników wrzucamy do blendera, staramy się, usunąć z jarmużu wszystkie grube łodyżki, całość blendujemy na jednolity koktajl. [Koktajl zawiera : 273 kcal, 9,2g białka, 39g węglowodanów, 8g tłuszczu]

 

Dietetyk  Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław, sugeruje, żeby koktajle owocowe wypijać zaraz po przygotowaniu. Są świetnym sposobem na drugie śniadanie czy podwieczorek, a dodatkowo nawadniają organizm, co jest szczególnie ważne przy wysokich temperaturach.  Po więcej zdrowych przepisów i porad zapraszamy do współpracy z dietetykiem Nutri-Med Wrocław.