Latem mamy największy wybór owoców i warzyw. Korzystajmy z tych dobrodziejstw. Dostarczymy w ten sposób do organizmu wiele cennych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy oraz wzmocnimy układ odpornościowy.
W upalne dni najlepiej sprawdzi się ARBUZ.
Masz ochotę na sałatkę z arbuzem i fetą lub lemoniadę z arbuza?
Arbuzy nie tylko świetnie nawadniają organizm i poprawiają humor przez swój słodki smak, ale też jest cenny dla zdrowia- podkreśla dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Jakie właściwości ma arbuz?
- Zawiera sporo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia;
- Zawierają cytrulinę, aminokwas, który wspomaga pracę serca i sprzyja regeneracji mięśni sportowców;
- Ma działanie moczopędnie, przez co polecany jest osobom z chorobami nerek i przy infekcjach układu moczowego;
- Likopen odpowiedzialny za czerwoną barwę arbuzów działa antynowotworowo, obniża ciśnienie krwi, a także zwalcza wolne rodniki;
- Jest bogaty w potas i magnez, który reguluje ciśnienie krwi.
Arbuza można pokroić w kostkę i zabrać ze sobą na różnego rodzaju wycieczki, spacery, czy jako przekąskę na plażę. Można także przygotować pyszną lemoniadę lub inne ciekawe przysmaki.
Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med poleca kilka arbuzowych przepisów:
Lemoniada z arbuzem [kilka porcji]: ½ arbuza (miąższ 700g), litr wody mineralnej, 3 łyżeczki miodu (płynnego), sok z 2 limonek. Arbuza zblendować i połączyć z resztą składników. W razie potrzeby dodać więcej wody. Schłodzić przed podaniem. (całość: 430 kcal, 6g białka, 1g tłuszczu, 106g węglowodanów, 8 g błonnika)
Sałatka z arbuzem i fetą [1 porcja]: arbuz (ok. 20 kosteczek) ok. 200g, 50g fety pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, 3 łyżki soku z cytryny wymieszane z 1 łyżeczką miodu. Składniki wymieszać i posypać świeżo zmielonym pieprzem. (244 kcal, 10g białka, 11g tłuszczu, 26g węglowodanów)
Guacamole z arbuzem [ok. 2 porcje] dojrzałe awokado, łyżka posiekanej czerwonej cebuli, ½ małego ząbka czosnku, ½ małej posiekanej papryczki chilli, 90g arbuza, 1-2 łyżki limonki. Awokado i arbuza pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i chilli, na koniec polać sosem (przygotowanym z soku limonki i czosnku, opcjonalnie można dodać sos tabasco). Można ozdobić natką pietruszki, rukolą lub kiełkami, wedle uznania. Podawać z paskami chrupiących warzyw, np. marchewka, kalarepka, ogórek. (całość: 286 kcal, 4g białka, 22g tłuszczu, 16g węglowodanów, 6g błonnika)
Łosoś z arbuzem i musem truskawkowym [1 porcja]: filet z łososia 120g, sok z cytryny, 150g miąższu z arbuza, garść sałat, mus truskawkowy: szklanka truskawek (150g), łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, sól, czarny pieprz. Truskawki lekko podgrzać w rondelku, a po ostudzeniu zmiksować z pozostałymi składnikami na mus. Łososia doprawić, skropić sokiem z cytryny i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Łososia podawać z kostkami arbuza i polać musem truskawkowym. (426 kcal, 30g białka, 20g tłuszczu, 31g węglowodanów, 3g błonnika).
Jakie jeszcze owoce królują latem?
Poza tym lato to truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki, agrest, borówki, maliny, jagody, jeżyny, brzoskwinie i cała masa innych owoców. Najlepiej sięgać po nie w postaci surowej, ponieważ wówczas dostarczają wówczas więcej witamin, minerałów i błonnika w porównaniu do soków czy innych przetworzonych form. Dietetyk z poradni Nutri-Med we Wrocławiu poleca wybierać owoce jako drugie śniadanie czy podwieczorek, najlepiej w towarzystwie naturalnego jogurtu, kefiru, czy garści orzechów.
Dla smakoszy kulinarnych nasz dobry dietetyk Wrocław poleca kilka przepisów:
Truskawki na ostro z mozzarellą [1 porcja]: 50g mozzarelli, garść truskawek 70g, 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego. Pokroić mozzarellę w plastry. W naczyniu wymieszać miód, musztardę oraz ocet. Cienkim strumieniem dodawać oliwę i energicznie mieszać aż do uzyskania emulsji. Na talerzykach rozłóż plasterki sera i pokrojone w ćwiartki truskawki. Polać sosem. Można przyozdobić listami bazylii i od razu podawać. (229 kcal, 13g białka, 14g tłuszczu,13g węglowodanów, 1g błonnika)
Placuszki owsiano bananowe z musem truskawkowym [1 porcja]: 2 jajka, 35g płatków owsianych górskich, 80ml wrzątku, ½ banana 60g, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, odrobina wanilii, opcjonalnie kilka kropel oleju, mus truskawkowy: 100g truskawek + 2-3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego. Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku, odstawiamy do napęcznienia pod talerzykiem. Po kilku minutach dodajemy do płatków utartego na papkę banana, otartą skórkę z cytryny i odrobinę świeżo wyciśniętego soku, składniki mieszamy. W dużej misce łączymy mieszankę płatków i banana razem z jajkami, dodajemy wanilię i całość dobrze roztrzepujemy. Patelnię porządnie rozgrzewamy i delikatnie nacieramy tłuszczem, placuszki smażymy na średnim ogniu. Placki podajemy z truskawkami zmiksowanymi z odrobiną maślanki. (392 kcal, 20g białka, 14g tłuszczu, 47g węglowodanów, 5 g błonnika)
Polędwiczki z czereśniami [1 porcja]: 100g polędwiczek wieprzowych, pół szklanki czereśni (ok. 80g), 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, marynata: łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka cherry lub nalewki czereśniowej, 1-2 kulki pieprzu czarnego, pół gwiazdki anyżu, 2 goździki, odrobina pieprzu cayenne. Mięso doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki na marynatę i włożyć do woreczka razem z mięsem na całą noc. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Rozgrzać piekarnik 190 st C. Wstawić do naczynia żaroodpornego mięso, polać marynatą, obłożyć czereśniami i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć mięso na talerz, a składniki marynaty przełożyć do garnka, zagotować i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną lub rozcieńczyć wodą. Ozdobić rukolą.( 229 kcal, 22g białka, 2g tłuszczu, 21g węglowodanów, 1g błonnika).
Smacznego !!!