24 kwietnia przypada na Europejski Dzień Śniadań.

To świetny czas, by przypomnieć jak ważnym śniadanie jest posiłkiem-stwierdza dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Dlaczego śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?

Śniadanie stanowi pierwszy posiłek po trwającym kilka lub kilkanaście godzin nocnym poście –tłumaczy dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Jak powinien wyglądać pierwszy posiłek?

W opinii dietetyka śniadanie powinno być treściwe, składające się z pełnowartościowego białka (mięso, ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe), tłuszczy roślinnych (oleje, orzechy, nasiona) oraz węglowodanów i błonnika (warzywa, owoce, produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste). Jest to posiłek, na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę pod względem kompozycji, ponieważ dostarczana z posiłkiem glukoza stanowi odżywienie dla mózgu, co wpływa na poziom energii i koncentracji utrzymującej się przez resztę dnia. Co więcej, regularne spożywanie śniadań wpływa pozytywnie na metabolizm oraz gospodarkę zarówno węglowodanową jak i hormonalną organizmu – zachowując właściwy rytm dobowy eliminujemy ryzyko wahań hormonalnych oraz wystąpienia insulinoopornośc –tłumaczy dietetyczka z Wrocławskiej poradni dietetycznej.

Kiedy najlepiej zjeść śniadanie?

Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu przypomina – by zachować prawidłowy rytm dobowy śniadanie powinno być spożyte do 90 minut od przebudzenia. 

Jakie mogą być ciekawe propozycje śniadaniowe?

Czas obalić temat nudnych kanapek przygotowywanych na śniadanie. Zadbaj o to, by Twoje śniadanie było nie tylko smaczne ale i estetyczne – nie potrzeba do tego wyszukanych produktów ani drogich przypraw.

Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med  we Wrocławiu proponuje pięć śniadaniowych inspiracji:

Pasta jajeczna z awokado i koperkiem

  • 2 jajka
  • ½ dojrzałego awokado
  • 2 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • Koperek
  • 50g jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sok z cytryny, sól

Jajka ugotuj na twardo. Pokrój rzodkiewkę w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie rozdrobnij i wymieszaj. Smaruj pieczywo (można przygotować grzanki), dodaj ulubione warzywa.

Energetyczna owsianka

  • Szklanka mleka/napoju roślinnego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • Łyżka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Łyżka suszonej żurawiny
  • Kiwi

Płatki zagotuj na mleku, na małym ogniu z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu*. Gdy nabiorą objętości, przełóż do naczynia, dodaj żurawinę oraz pokrojone kiwi.

*Można doprowadzić jedynie do wrzenia, następnie zdjąć garnek z płyty i pozostawić pod przykryciem – płatki nabiorą objętości, a my zyskamy czas na resztę porannych czynności.

*By zaoszczędzić czas rano, owsiankę można ugotować dzień wcześniej lub same płatki zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia.

Wiosenny twarożek z tuńczykiem

  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ kostki twarogu chudego
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu
  • Przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki – wedle uznania.

Warzywa pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem i ulubionymi warzywami.

Szakszuka

  • 3 plastry wędliny drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory bez skórki
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy cebulkę, czosnek i pokrojoną w kostkę wędlinę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki (dla leniwych mogą być pomidory z puszki) i dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach wbijamy jajka, nie mieszając ich. Przykrywamy przykrywką i na małym ogniu dusimy ok 5-10 minut do momentu ścięcia się jajek. Gotową szakszukę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Placki twarogowe

  • ½ kostki twarogu chudego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Ulubione dodatki: owoce, miód, orzechy

Twaróg, mąkę, jajko zblenduj na gładką masę. Patelnię nasmaruj olejem i rozgrzej. Nakładaj łyżką masę twarogową i formuj niewielkie placki. Smaż na małym ogniu z obu stron. Na gotowe placki dodaj ulubione dodatki.

W Europejski Dzień Śniadań warto zastanowić się o wzbogacenie swojego planu w obowiązkowy, pierwszy posiłek. Jest to nawyk, który może przynosić same korzyści z jego stosowania. Różnica może być zauważalna już w pierwszych dniach lepsza koncentracją i dodatkową energią.