Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach.
Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca a dalej jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną.
W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia na specjalnej tacy. Porównując je z załączonym planem próbek żywności pozwala nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety poprzez dobranie odpowiedniego indywidualnego planu żywieniowego.
Częste objawy nietolerancji:
Oddechowe:
nieżyt nosa, zapalenie zatok i astma;
Mięśniowo-szkieletowe:
Zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni i osłabienie;
De strony przewodu pokarmowego:
wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunka, kolka i problemy z utrzymaniem masy ciała;
De strony ośrodkowego układu nerwowego:
migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, zmęczenie i nadmierne pobudzenie;
Dermatologiczne:
pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk, swędzenie skóry i inne wysypki.
Posługując się informacjami uzyskanymi w teście Food Detective™,można wprowadzić pewne zmiany do swoich zwyczajów żywieniowych.
Food Detective™ lista badanych produktów:
- Jajo (całe)
- Mleko krowie
- Drożdże
- Zboża
- Pszenica, Pszenica Durum, Gluten, Żyto, Owies, Ryż, Kukurydza
- Orzechy i Ziarna
- Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Orzeszki ziemne, Orzech włoski
- Mięsa
- Kurczak, Wołowina Wieprzowina, Jagnięcina
- Ryby
- Ryby białe (łupacz, dorsz, płastuga), Ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), Tuńczyk, Skorupiaki (krewetka, krab, homar, małże)
- Warzywa
- Brokuły, Kapusta, Marchew, Por, Ziemniaki, Seler, Ogórek, Papryka (czerwona, zielona, żółta)
- Rośliny strączkowe (groch, soczewica, harikot), Soja.
W przypadku zainteresowania należy skontaktować się z dietetyczkami Nutri-Med Wrocław.