Dostrzegasz, że twoje codzienne menu jest ciągle z podobnych składników, masz ochotę coś zmienić, ale nie masz pomysłu? Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu podpowiada jak ciekawie i zdrowo urozmaicić swój jadłospis, zwłaszcza jeśli wkradła się w niego zbyt duża rutyna i monotonnia. Nie potrzeba przygotowywać skomplikowanych potraw z całą masą wyszukanych składników, żeby dobrze odżywić swój organizm i przy okazji zjeść coś smacznego i innego niż zazwyczaj. Nasza dietetyczka przygotowała cykl artykułów na temat prostych zaleceń dietetycznych, zarówno w procesie odchudzania jak i zdrowego żywienia.

Dietetyk z poradni dietetycznej zaprasza do lektury:

  1. Zdrowe zielone koktajle
  2. Pasty śniadaniowe - dietetyczne i nie tylko
  3. Dietetyczne zupy

Zielone Koktajle

W pierwszym odcinku „Jak zrobić koktajle odchudzające?” nasz najlepszy dietetyk zachęca do przygotowania koktajli jako formę drugiego śniadania lub przekąski. Taka bomba witaminowa przyda się każdemu.

Najważniejsza wskazówka przy wplataniu koktajli w codzienne menu, przypomina dietetyk z gabinetów dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu, to spożywanie koktajli bezpośrednio po przygotowaniu. Witaminy (na przykład witamina C) i minerały obecne w świeżych warzywach i owocach szybko zmniejszają swoją zawartość pod wpływem wielu czynników, w tym wraz z upływającym czasem, działaniem światła, czy nieodpowiedniej temperatury. Nie polecamy przygotowania koktajli wieczorem, żeby następnego dnia zabrać go do pracy. Ewentualnie można przygotować koktajl rano i najpóźniej do godziny go wypić.

Koktajle nie muszą być trudne do przygotowania, podkreśla dietetyk (z poradni Nutri-Med Wrocław). Wystarczą 3 składniki w tym jeden, żeby był zielony (np. jarmuż, szpinak baby, roszponka, natka pietruszki). Dodatkowo warto wzbogacić koktajle w siemię lniane lub nasiona chia – dostarczają kwasów omega 3 oraz obniżają Ładunek Glikemiczny dania. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji: wpływają na mózg, prawidłowy wzrost i rozwój. zmniejszają procesy zapalne, mają działanie antynowotworowe, poprawiają odporność, obniżają stężenie „złego cholesterolu”, regulują ciśnienie tętnicze krwi, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), podnoszą poziom wapnia i zmniejszają ryzyko osteoporozy, łagodzą objawy depresji, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Wielu z nas je mało ryb, dlatego nasiona lnu i chia są dobrym źródłem kwasów omega 3 - przypomina dietetyczka Nutri-Med Wrocław.

Dlaczego jeden składnik powinien być zielony? Dobry dietetyk podpowie, że zawierają one bardzo dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i poprawiają odporność organizmu, są przydatne w leczeniu wielu chorób i niedoborów pokarmowych. Zielone koktajle dostarczają także związków o nazwie sirtuiny, które wspomagają odchudzanie.

Inne składniki koktajli mogą być zależne od tego, co akurat mamy w domu. Warto wybierać sezonowe owoce (jabłka, pomarańcze, kiwi lub maliny, truskawki, borówki) lub używać mrożonych. Dodatek warzyw (seler naciowy, burak, ogórek, marchewka czy pomidor) dodatkowo obniży zawartość kaloryczną i zawartość cukrów naturalnych w napoju. Specjalista ds. żywinienia (z Nutri-Med Wrocław) zachęca do miksowania różnych warzyw i owoców z dodatkiem wody lub naparu z zielonej/ziołowej herbaty  (najlepsze jako koktajle odchudzające) lub z jogurtem naturalnym, które dobrze się sprawdzi jako posiłek przed lub po treningu. Koktajlowych wariacji nie ma końca, każdy może przygotowac koktajl wedle własnych preferencji i potrzeb J

Dlaczego jeszcze warto pić koktajle, najlepiej codziennie? Dietetyk kliniczny ( z poradni dietetycznej Nutri-Med. we Wrocławiu) podsumowuje, że najważniejszą funkcją jest wprowadzenia większej ilości świeżych warzyw i owoców, które poprawiają odporność, kondycje włosów, skóry i paznokci, są pokarmem dla pożytecznych bakterii jelita grubego, poprawiają trawienie, zmniejszają stres, czy są ciekawą formą przekąski lub posiłku przed lub po wysiłku fizycznym.

Osoby, które lubią wyzwania, zwłaszcza te kulinarne zapraszamy do próbowania nowych przepisów na koktajle. Dietetycy z gabinetów dietetycznych Nutri-Med przygotowali dla Państwa koktajle na każdy dzień tygodnia:

 

Koktajl z jarmużu, daktyli i kiwi [1 porcja]: 100 ml zielonej herbaty, 100ml soku z pomarańczy lub grejpfruta, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 małe kiwi, łyżka siemienia lnianego, 3 suszone  daktyle, 2 garści jarmużu. Zaparzamy zieloną herbatę. Wrzucamy daktyle oraz siemię lniane, czekamy aż przestygnie. Następnie przekewamy do blendera, dodajemy jarmuż, soki z cytryny oraz pomarańczy, kiwi i blendujemy całość na jednolity koktajl. Jarmuż jest dużo twardszy niż szpinak czy np. roszponka, więc wymaga dłuższego czasu blendowania.

Zielone smoothie [2 porcje]: 2 jabłka, 2 pomarańcze, szklanka świeżego szpinaku, szklanka wody, łyżka chia lub siemienia lnianego, sok z połowy cytryny. Wszystkie składniki dokładnie, umyć, obrać i razem zmiksować.

Bomba witaminowa [1 porcja]: garść natki pietruszki, 1 pomidor, 1 ogórek, 2 łodygi selera naciowego, 4 marchewki. Wszystkie składniki dokładnie, umyć, obrać i razem zmiksować.

Zielony sok [1 porcja]:, garść szpinaku i liści kapusty liściastej lub botwinki, 1 jabłko,  marchewki. Wszystkie składniki dokładnie, umyć, obrać i razem zmiksować.

  • Koktajl z kaszy jaglanej [1 porcja]: 20g kaszy jaglanej, 1/2 banana, 100 ml wody, 100ml mleka (polecam kokosowe, ale może być inne), 2 garści szpinaku, łyżka płatków migdałowych i łyżeczka siemienia lnianego, szczypta soli. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż przestygnie. Kaszę wkładamy do blendera, dodajemy szpinak, banana, mleko i wodę i całość blendujemy na jednolity koktajl.
  • Zielony koktajl [1 porcja]: 1/2 awokado, 1/2 pomarańczy, łyżka soku z cytryny, 1 małe jabłko, łyżka natki pietruszki, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 50 ml soku jabłkowego + 100 ml zielonej herbaty, 1 łyżeczka siemienia lnianego. Pomarańczę przekroić na pół, sok wycisnąć do kubka. Skórkę z połówki owocu zetrzeć i dodać do soku. Następnie dodać pozostałe składniki: starte na papkę jabłko, kawałki awokado, sok z cytryny, pietruszkę, siemię, jogurt i sok jabłkowy oraz zieloną herbatę. Wszystkie składniki zmiksować na gładki mus i przelać do wysokiej szklanki.
  • Shake [1 porcja]: 2 garście świeżego szpinaku lub jarmużu, pół pęczka pietruszki, jabłko, 2 łyżeczki cytryny, łyżeczka chia lub zmielonego siemienia lnianego. Można dolać wody.