Insulinooporność jest definiowana, jako upośledzona odpowiedź biologiczna na stymulację insulinową tkanek docelowych, głównie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej – tłumaczy dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. To oznacza, że organy i tkanki nie reagują odpowiednio na pojawiającą się we krwi insulinę.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Przyczyny insulinooporności można podzielić na nabyte, dziedziczne i mieszane –wymienia dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. U zdecydowanej większości osób przyczyny insulinooporności należą do kategorii nabytych.

Jakie są czynniki ryzyka insulinooporności?

Do czynników ryzyka zachorowania na insulinooporność zalicza się m.in.:

  • Nadmiar tkanki tłuszczowej (w szczególności tkanki tłuszczowej trzewnej);
  • Wskaźnik masy ciała (BMI) większy lub równy 25 kg/m2;
  • Brak aktywności fizycznej;
  • Brak równowagi żywieniowej;
  • Dieta o zwiększonej zawartości sodu, cukrów, węglowodanów;
  • Podwyższone ciśnienie tętnicze krwi;
  • Dyslipidemia (podwyższony poziom trójglicerydów, obniżony poziom HDL, podwyższony poziom LDL)

Wystąpienie insulinooporności wiąże się z dużym prawdopodobieństwem rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości – podkreśla dietetyczka z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu. Uważa się, że insulinooporność poprzedza jej rozwój o 10 do 15 lat.

Jakie choroby mogą towarzyszyć insulinooporności?

Oprócz cukrzycy, spektrum chorób związanych z opornością na insulinę obejmuje otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD), zespół metaboliczny i zespół policystycznych jajników (PCOS) – wymienia dietetyk z Wrocławia.

Jak zapobiegać insulinooporności?

Według dietetyczki z Gabinetu Dietetycznego Nutri-Med interwencja dietetyczna powinna obejmować połączenie ograniczenia kalorii (jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj u osób z nadwagą i otyłością) i redukcji węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz eliminację w miarę możliwości cukrów prostych, które stymulują nadmierne zapotrzebowanie na insulinę. Węglowodany, choć są głównym źródłem energii w diecie, spożywane w nadmiernej ilości szczególnie w odniesieniu do węglowodanów prostych mogą przyczyniać się do wystąpienia zaburzeń w gospodarce węglowodanowej organizmu oraz wystąpienia stanu zapalnego, podkreśla dietetyczna z wrocławskiej poradni dietetycznej.

Również dieta wysokotłuszczowa może działać niekorzystnie na stan zdrowia i powodować nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej – informuje dietetyczka. Ważny jest również rodzaj spożywanych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 mają działanie przeciwzapalne i działają korzystnie na organizm. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych typu trans, które nasilają odpowiedź zapalną organizmu i przyczyniają się do wystąpienia hipercholesterolemii.

Jak skutecznie walczyć z insulinoopornością i jej objawami? Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med Wrocław przygotował wytyczne:

  • Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie dąż do uzyskania prawidłowej masy ciała – taka zmiana korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie.
  • Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste np. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, gruboziarniste kasze. Zastąp nimi białe pieczywo, makarony, gotowe płatki śniadaniowe –podpowiada dietetyczka.
  • Jedz regularnie, zachowuj przerwy między posiłkami bez podjadania jakichkolwiek przekąsek i popijania napojów słodzonych lub kawy z mlekiem. Wybieraj wodę lub herbatę/kawę bez cukru i mleka.
  • Zwiększ ilość spożywanych warzyw szczególnie tych w postaci surowej - są one źródłem błonnika oraz witamin i minerałów. W Twojej codziennej diecie powinny się znaleźć minimum 4 porcje warzyw (około 500g dziennie) – podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med .
  • Po owoce sięgaj rzadziej niż po warzywa, ale nie rezygnuj z nich całkowicie. Wybieraj te o niższym indeksie glikemicznym np. borówki, jabłka, gruszki. Zjadaj je w towarzystwie białka i tłuszczu (jogurt naturalny, orzechy) lub tuż po posiłku, jako deser.
  • Zwracaj uwagę na skład kupowanych produktów spożywczych. Zrezygnuj z tych, które w swoim składzie zawierają dodany cukier, glukozę, syrop glukozowo-fruktozowy.
  • Unikaj produktów wysoko przetworzonych: dań gotowych, typu fast food, słodkich i słonych przekąsek.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych (znajdują się one także w wyrobach cukierniczych, nabiale) i zmniejsz ilość soli w diecie.
  • Ogranicz słodycze i alkohol. Według dietetyka możesz pozwolić sobie okazjonalnie na lampkę wina wytrawnego (najlepiej czerwonego) lub gorzką czekoladę ok 80% kakao.
  • Wypijaj około 2 l płynów bez cukru dziennie, najlepiej w postaci wody, niesłodzonej herbaty. Zrezygnuj z soków a przede wszystkim ze słodzonych napojów.
  • Pamiętaj również o aktywności fizycznej. Zaleca się ćwiczenia o umiarkowanej intensywności od 150 do 250 minut tygodniowo w celu skutecznego zapobiegania przybieraniu na wadze. Regularne ćwiczenia aerobowe i oporowe poprawiają wydolność sercowo-naczyniową i wpływają na ograniczenie występowania chorób współistniejących związanych z otyłością. Dietetyczka zachęca, zeby zwiększyć aktywność do 8000 kroków dziennie.
  • Zadbaj również o swój sen i odpoczynek. Unikaj nadmiernego stresu, naucz się sobie z nim radzić w efektywny sposób. Przewlekły stres również może przyczyniać się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Jeśli masz problem z podwyższonym stężeniem glukozy i insuliny w organizmie skontaktuj się z dietetykami z Centrum Dietetycznego Nutri-Med. Na pewno pomożemy!

Zadzwoń lub napisz do nas