Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu. Warto więc wprowadzić je do swojej kuchnizachęca dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Te szczególne warzywa są znane od tysięcy lat.

Jaką wartość odżywczą mają szparagi?

Jaką wartość odżywczą mają szparagi?

Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med podkreśla, że szparagi powinny zagościć na naszych stołach w sezonie. Zawierają szeroki wachlarz witaminy i minerałów, a przede wszystkim witaminę K, kwas foliowy, karoten i witaminy z grupy B. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów – tłumaczy dietetyk Nutri-Med. Wrocław. Regulują procesy trawienia oraz mają działanie bakteriobójcze.

Ile kalorii mają szparagi?

Dietetyk objaśnia, że szparagi są niskokaloryczne. Jeden pęd dostarcza zaledwie 5 kcal (18kcal/100g).

Jak jeść szparagi?

Szparagi wyśmienicie sprawdzają się w kuchni jako przystawka, danie główne lub kolacja. Można je również mrozić i marynować – tłumaczy dietetyk.  Dobrze komponują się z szynką, mięsem, rybami, grzybami lub zwyczajnie gotowane na parze.

Jak przygotować szparagi?

Ich przyrządzenie może sprawiać problemy, dlatego nasi dietetycy podają kilka rad:

- Jak obierać szparagi? Białe szparagi należy obierać jak najcieniej- najlepiej używając obieraczki do warzyw, natomiast zielone i fioletowe nie wymagają obierania.

- Nożem odcinamy łuski oraz zdrewniałe końcówki.

- Jak gotować szparagi? Szparagi należy gotować lekko związane w wysokim garnku, a główki powinny wystawać ponad poziom wody, ponieważ od nich zaczyna mięknąć całe warzywo. Zielone szparagi gotujemy krótko ok. 3 minut, natomiast szparagi białe i fioletowe ok. 10-15 minut, aż widelec będzie się wbijał z łatwością.

Przepisy ze szparagami przygotowane przez wrocławskich dietetyków z poradni dietetycznej Nutri-Med:

Tarta ze szparagami [4 porcje]- Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jaja, sól, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła do formy. Nadzienie: 2 pęczki białych lub zielonych szparagów, sól, 1 jajo, 4 łyżki śmietany 9%, 40 g parmezanu, pieprz. Mieszamy i wyrabiamy składniki na ciasto. Rozwałkowujemy do wielkości nieco większej niż nasza forma do tarty. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Obrane szparagi blanszujemy w osolonej wodzie. Jajko, śmietanę i ser roztrzepujemy z solą i pieprzem. Polewamy szparagi. Zapiekamy tartę w piekarniku. *E=323 kcal

Spaghetti z pomidorami i szparagami [2 porcje]:pęczek świeżych lub puszka szparagów, 1 opakowanie pomidorów z puszki bez skóry, 100g makaronu spaghetti, 2 ząbki czosnku, pół cytryny, 1 łyżka masła, kilka gałązek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki parmezanu. Szparagi ugotować i pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Na  maśle podsmażyć zmiażdżone ząbki czosnku i pomidory. Pod koniec smażenia dodać szparagi i posiekaną natkę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z  cytryny. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Podawać z tartym parmezanem. 1 porcja*E=332 kcal

Polędwica z kurczaka ze szparagami [2 porcje]: zielony groszek ½ puszki, sól, polędwica 300g, pieprz, zioła , łyżka oliwy. Oczyszczoną polędwicę pokroić w poprzek w plastry. Rozbić dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W polędwicę zawinąć 2-3 szparagi  i smażyć na oliwie. Pod koniec smażenia na patelnię wsypać zielony groszek konserwowy i jeszcze trochę podsmażyć. Na talerz wyłożyć groszek, a na wierzch polędwicę. Polać sosem ze smażenia. 1 porcja*E= 265  kcal Dodatkowo ugotować ryż basmati.


Zupa szparagowa [2 porcje]: 2 pęczki szparagów, 1 łyżka masła, 1 cebula drobno posiekana, 2 szklanki  bulionu, sól, pieprz, 1 łyżka śmietany 9%, 2 grzanki. Obciąc włókniste końce szparagów, a potem czubki szparagów, a resztę pokroic na małe kawałki. Masło rozpuścić, dodać pokrojone szparagi, cebulę i dusić, mieszając co jakiś czas. Następnie powoli dolewac rosół, zagotować, a pózniej przykryć i gotować. Zupę ostudzić i zmiksować. Dodać czubki szparagów i gotować. Przyprawić do smaku, wlać śmietanę, podgrzać ale już nie gotować. Podawać z grzankami. *E=224 kcal

Sałatka ze szparagów po chińsku [ 2 porcje]:  pęczek zielonych szparagów, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka orzechów nerkowca, 1,5 łyżki sherry, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, szczypta cukru najlepiej brązowego, 1/2 łyżki octu na bazie sherry•kilka plastrów cytryny, listki bazylii (do dekoracji). Szparagi opłukać, obrać i pokroić na kawałki, gotować w osobnej wodzie 8-10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Paprykę umyć, przekroić, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w paski. W woku rozgrzać olej, włożyć orzechy i smażyć okolo 1 minuty, stale mieszając, dodać paprykę, posolić i smażyć jeszcze przez 1 minutę, stale mieszając. Następnie dodać sherry, sos sojowy i cukier, całość zagotować, zdjąć z ognia. Szparagi włożyć do miski, dodać paprykę, delikatnie wymieszać. Sałatkę doprawić octem i sola, odstawić na 30 minut. Gotową ozdobić plasterkami cytryny i listkami bazylii. 1 porcja  E=176 kcal

Sałatka ze szparagów [2 porcje]: 2 pęczki szparagów, 2 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka pietruszki, 1 łyżeczka musztardy, łyżka majonezu light, pieprz, sól . Szparagi ugotować w lekko solonej i słodzonej wodzie. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. **E = 180 kcal

 

Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med zachęca do wprowadzania szparagów do codziennego menu. Są zdrowe, zawierają witaminy i składniki mineralne, a przy okazji szparagi są niskokaloryczne.