9.02 obchodzimy Światowy Dzień Pizzy

Praktycznie każdy ją lubi, a sekretem tego dania jest przede wszystkim różnorodność.

Może być wegetariańska z owocami, rybą, krewetkami, mięsem…

 

Czy pizza jest fast foodem?



Według dietetyków z wrocławskiej poradni Nutri-Med nie.

Może pomieścić różnorodność warzyw, pełnowartościowe białko, odpowiednie mąki z dużą ilością błonnika. Dodatkowo sos pomidorowy to źródło likopenu, tak potrzebnego naszemu organizmowi. Ser to najlepsze źródło wapnia, w wersji fit dietetyczki zalecają zamienić na wersję z ograniczoną ilością tłuszczów np. mozzarellę.
Pizza może być posiłkiem pełnowartościowym - pamiętajmy jednak, że jak w każdej diecie liczy się ilość. Pozwólmy sobie zjeść na obiad 2 kawałki pizzy, wtedy waga na pewno nie wzrośnie.

 

Z okazji Światowego Dnia Pizzy fani tego dania mogą przygotować domową, smaczną i odchudzoną wersję pizzy. Dietetyczki z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu mają dla Was kilka szybkich i fit przepisów na pyszną pizzę.

 

- Pizza na szybko:

Składniki na pizzę: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej, 4-5 łyżek mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól (czasami dodaję łyżeczkę oliwy). Wszystko mieszam przy pomocy robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto wlewamy na patelnię wysmarowaną olejem rzepakowy / oliwą. Taki niby omlet piekę z dwóch stron. Następnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem. Placek smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję oregano lub bazylią w/g uznania. Następnie nakładam pieczarki podduszone z cebulką, paprykę (dodatki w/g uznania) i posypuję mozzarellą. Piekę w piekarniku aż ser się roztopi. Po upieczeniu posypuję rukolą.

- Pełnoziarnista pizza (proporcje na dużą blachę).

Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej, szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru.Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać w misce. Dodać ciepłą wodę i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Wyłożyć rozwałkowane ciasto na blaszce. Zostawić żeby podrosło. Sos: 1 łyżka oliwy, 100 g przecieru pomidorowego, 2 ząbki posiekanego czosnku, sól, pieprz, oregano. Całość wymieszać, gdy sos wyjdzie za gęsty rozrzedzić wodą. Posmarować sosem wyrośnięte ciasto.

Dozwolone dodatki: papryka, pieczarki, pomidory, bakłażan, kabaczek, chuda szynka lub owoce morza, ser mozzarella, nieduże ilości kukurydzy, tuńczyk, szpinak, rukola itp :) Pokrojone dodatki nałożyć na ciasto i piec ok. 30 min w 200*C.

- Pizza bezglutenowa (pizza o średnicy ok. 27 cm)Ciasto: 115g mąki ryżowej (ok. 2/3 szklanki), 115g maki gryczanej (jasnej) (ok. 2/3 szklanki), ok. 20g świeżych drożdży, około pół szklanki ciepłej wody, szczypta soli, pół łyżeczki cukru.Sos pomidorowy: ok. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego zmieszanego z zmiażdżonymi 2 ząbkami czosnku i przyprawami do smaku (odrobina soli, pieprzu, oregano, bazylia). Dodać wody do pożądanej konsystencji.

Dodatki: przykładowo: papryczka chilli, ok. 30g mozzarelli, ok. 30g salami, 10g oliwek (łyżka).Ciasto na spód. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy po jednej łyżce każdej z mąk oraz pół łyżeczki cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kwadrans. Czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość. Najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy ze sobą obie mąki + sól i wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn drożdży. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – do momentu, aż będzie idealnie plastyczne. Wyrobione ciasto również przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie to przekładamy na stolnicę, rozwałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Posypujemy startą mozzarellą i pozostałymi dodatkami. Piec w 230-250 st C przez ok. 5 minut.

Połowa pizzy: 536 kcal, 21g białka, 11g tłuszczu, 86g węglowodanów

- Pizza na mące pełnoziarnistej z rukolą, pomidorem i mozzarellą

-Ciasto: Drożdże (5g) rozpuścić w ciepłej wodzie (w około 1/8 szklanki, 2-3 łyżki), blat wysypać mąką pełnoziarnistą (½ szklanki), osolić, dodać łyżeczkę oliwy, wodę z drożdżami i wyrabiać ciasto. By ręce nie przywierały do mąki można polać je odrobinę oliwą, następnie ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni skropionej oliwą podgrzać wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę cebulki i dodać ¼ szklanki przecieru pomidorowego, chwile podgrzewać, doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wyrośnięte, rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem, następnie układać plasterki Mozzarelli (1 mała kula, ok. 120g), posypać świeżą bazylią i 1 łyżką orzechów nerkowca. Piec w piekarniku 20-25minut w 180°C. Na gotową pizzę położyć 3 garści rukoli, plastry pomidora.

- Pizza na tortilli z rukolą, pomidorem, mozzarellą  i szynką– 2 Placki tortilli. Na patelni skropionej oliwą podgrzać wyciśnięty ząbek czosnku, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego bez cukru  pomidora pokrojonego, chwile podgrzewać, doprawić solą, pieprzem, bazylią (łyżeczka) i oregano (łyżeczka). Tortillę posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie posypać startą Mozzarellą (1/2 kulki, na jedną tortillę) i poukładać pokrojoną szynkę – 2 plasterki, łyżkę kukurydzy. Piec w piekarniku 20 minut w 200°C aż się zarumieni. Posypać rukolą i poukładać pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki po upieczeniu.

 

Smacznego !!!