Osoby unikające cukru szukają wciąż szukają dobrych alternatyw do przygotowania dań, koktajli i ciast- zauważa dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.

Rynek oferuje wiele rodzajów substancji słodzących podkreślając, że są bezpieczne dla zdrowia i o wiele słodsze niż tradycyjny cukier.

Czy słodziki na pewno są bezpieczne?



Dietetyczka odpowiada:

Niektóre badania potwierdzają, że u osób, które często sięgają po słodziki o dużym nasileniu słodkości odnotowuje się mimo wszystko wzrost stężenia cukru we krwi. Z tego powodu wbrew pozorom na słodziki powinni uważać także diabetycy oraz osoby z insulinoopornością, podkreśla dietetyk Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Słodziki mogą mieć także działanie przeczyszczające.

Jakie słodziki najlepiej wybrać?

Spośród zamienników cukru na uwagę zasługuje erytrol.

Co to jest erytrol?

Erytrol chemicznie jest alkoholem, naturalnie występuje w niektórych owocach.

Z czego powstaje erytrol?

Na skale przemysłową uzyskuje się go za pomocą fermentacji drożdży, co jest główną przyczyną jego wysokiej ceny w porównaniu do pozostałych słodzików.
Z drugiej strony mamy do czynienia z naturalnym produktem.

Jakie są główne zalety erytrolu? Dietetyk z wrocławskiej poradnie dietetycznej wymienia najlepsze właściwości erytrolu:

  • Jest prawie bezkaloryczny, przykładowo do porównania z ksylitolem, którego 10g – łyżka dostarcza 24 kcal, a 10g erytrolu to 0 kcal. Można zatem go bezpiecznie używać na diecie redukcyjnej;
  • Nie podnosi poziomu cukru ani insuliny we krwi, ma prawie zerowy indeks glikemiczny, może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków (w odniesieniu do sacharozy – cukru białego - słodkość erytrolu to 0,75, ksyliotolu 1,0, a dla porównania chemiczne słodziki jak acesulfan K 150-200, aspartam to 160-200, sacharyna 300-500);
  • Nie powoduje próchnicy, a nawet są badania, które potwierdzają, że zmniejsza kamień nazębny i obniża ilość kwasów w ślinie, co wpływa na mniejszy odsetek próchnicy;
  • Erytrol jest bezpieczny w stosowaniu, nie kumuluje się w organizmie, dopiero zjedzenie na 1 porcję powyżej 50g może wywołać lekką biegunkę (dla porównania ksylitol ma bardziej drażniące działanie i szybciej wywołuje biegunkę);
  • Nie uzależnia tak, jak cukier;
  • Jest antyoksydantem –usuwa wolne rodniki z organizmu, co jest ważne dla zachowania zdrowia i młodego wyglądu;
  • Chroni naczynia krwionośne, co wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy;
  • Nie fermentuje w jelitach, jest dozwolony w diecie low FODMAP;

Dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu radzi:

 Jeśli chcesz użyć erytrolu do deserów, to pamiętaj, że jego słodkość jest około 70-75% w porównaniu do cukru białego, czyli trzeba go dodać więcej niż w przepisie (przykładowo zamiast ok. 100g cukru – 130g erytrolu). Nie nadaje się do wypieków ciast drożdżowych i pieczywa, ponieważ nie jest dobrą pożywką dla drożdży.

UWAGA: Erytrolu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3 roku życia, ze względu na niedostatecznie rozwinięty układ pokarmowy.

Podsumowując erytrol nie tylko nie ma niekorzystnego działania cukru białego, to jeszcze wykazuje korzystne działanie dla organizmu. Jeśli potrzebujesz dosłodzić koktajl, napój, deser czy ciasto, to można śmiało sięgać po erytrol, jest najlepszym słodzikiem- podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej.