Grzybiarze mają pełne ręce roboty, ponieważ w tym roku sezon zaczyna się bardzo obiecująco.

Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu dlaczego warto wprowadzać dobre grzyby do swojej diety?

Jakie właściwości mają grzyby - przypomina dietetyczka?

  • Są bogate w błonnik, a konkretnie w celulozy, ligniny, chityny, chitozan i alfa glukany, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy oraz obniżające stężenie cholesterolu,
  • Są niskokaloryczne (średnio dostarczają 50 kcal/100g. Składają się w około 90% wody),
  • Zawierają wiele minerałów działających odkwaszająco na organizm (potas, magnez, wapń, miedź, siarka, mangan, chrom),
  • Zawierają wiele witamin z grupy B.
Na co należy uważać?

Uwaga! Grzyby są ciężkostrawne, stąd osoby z chorobami układu pokarmowego powinny na nie uważać.

Uwaga! Dzieciom poniżej 12 roku życia nie powinno się podawać grzybów leśnych, ponieważ w razie zatrucia ich układ pokarmowy sobie nie poradzi. Można w zamian podawać grzyby hodowlane, np. pieczarki, czy kurki.

Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med zwrócił uwagę na wzrost dostępności w ostatnim okresie KUREK w sklepach.

Lubicie ten rodzaj grzybów?

Kurki często są one hodowlane, więc rodzice mogą spokojnie podać je swoim dzieciom -tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Co zdrowego się kryje w tych charakterystycznych żółtych grzybkach?

  • Podobnie do pozostałych grzybów kurki są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały (wapń, magnez, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają jednak o wiele więcej właściwości.

Czy wiesz, że…?

  • Kurki są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotoworow. Więcej beta-karotenu jest w kurkach niż w pomidorze i marchewce.
  • Na uwagę zasługuje także fakt, że w kurkach jest tyle samo witaminy B1, co w drożdżach piekarskich (uznawanych za jedno z lepszych źródłem tej witaminy). Witamina B1 między innymi reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. W naszych nerwowych czasach bardzo potrzebujemy witamin z grupy B, zaznacza dobry dietetyk Wrocław.
  • Mają działanie antybakteryjne.
  • Są niskokaloryczne – 32 kcal/100g.

Kurki mają wiele cennych właściwości, ale niską zawartość białka dlatego lepiej komponować je jako uzupełnienie pełnowartościowego posiłku, niż jako główny składnik dania, tłumaczy dietetyk z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu.

Jakie pyszne dania można przygotować z kurkami w roli głównej?

Przepisy z kurkami od dietetyków z poradni dietetycznej Wrocław:

Leczo z kurkami [2 porcje]: cebula, 2 papryki (najlepiej podłużne), ¼ łyżeczki cukru trzcinowego, 1,5 łyżki oleju, cukinia (mała sztuka), przyprawy (1/2 łyżki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, ½ łyżeczki papryki wędzonej), łyżeczka koncentratu pomidorowego, ½ puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, 150g kurek. Cebulę pokroić w półksiężyce, następnie przekroić na pół, żeby były krótsze. Paprykę pokroić w grube paski. Na dnie dużego garnka lub rondla rozgrzać olej, dodać cebulę, papryki oraz cukier i smażyć na średnim ogniu przez 6 – 8 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w grubą kostkę oraz wyczyścić kurki. Kurki wsypać do dużej miski, wlać zimną wodę i kilka razy zamieszać, można większe okazy delikatnie potrzeć w palcach. Wyłowić łyżką cedzakową lub sitkiem na papierowy ręcznik. Do podsmażonych warzyw dodać cukinię, zamieszać i smażyć kolejne 1 – 2 minuty, żeby cukinia tylko pokryła się aromatycznym olejem. Dodać wszystkie rodzaje sproszkowanej papryki, dokładnie wymieszać i podsmażać minutę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć ostatnią minutę. Wtedy dodać krojone pomidory, sól oraz pieprz, garnek przykryć i dusić przez 5 – 8 minut. W tym czasie na patelni obok rozgrzać niedużą ilość oleju, kiedy będzie gorący dodać kurki i smażyć przez 4 – 5 minut. Na sam koniec posolić (ważne!), dodać kurki do gotowego leczo i delikatnie wmieszać. Podawać ze świeżą pietruszką. (1 porcja: 197 kcal, 6 g białka, 9g tłuszczu, 24g węglowodanów,  8 g błonnika)

Zupa kurkowa z łososiem [3-4 porcje]: 200g kurek, 200g filetu z łososia, pół cebuli, marchewka, 3 ziemniaki, łyżeczka masła i łyżeczka oliwy, ok. 1,5 l bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu, łyżka posiekanego koperku, jogurt grecki do smaku, sól, pieprz. Kurki włożyć do miski z zimną wodą, dokładnie wypłukać zmieniając kilka razy wodę. Odcedzić. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przygotowane warzywa podsmażyć na oliwie i maśle. Następnie dodać kurki i zalać wrzącym bulionem. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łososia obranego ze skóry i pokrojonego w grubszą kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec doprawić koperkiem i jogurtem greckim – już bezpośrednio na talerzu (całość ok. 838 kcal, 51g białka, 40g tłuszczu, 68g węglowodanów, 15g błonnika)

Grzybowe kaszotto [2 porcje]: 100g kaszy orkiszowej, 250g piersi z kurczaka/indyka, 2 łyżeczki oleju kokosowego (bądź innego), 1 papryka czerwona, 150g pieczarek, 100g kurek, 600ml bulionu/wody, garść natki pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, oregano, ostra papryka. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem oraz posypujemy oregano i odrobiną kurkumy. W głębokiej patelni lub w rondlu dobrze rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy posiekane mięso, gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone (nie zbyt drobno) grzyby oraz paprykę. Gdy grzyby już zmniejszą objętość, a woda odparuje, wsypujemy suchą kaszę i na średnim ogniu cały czas mieszając również podsmażamy całość około 2 minuty. Po chwili wlewamy pierwszą porcję ciepłego bulionu i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie pierwszą partię płynu. Następnie dolewamy kolejną szklankę bulionu, znów mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Czynność z bulionem powtarzamy około 3-4 razy gotując kaszotto do względnej miękkości co zajmie około 20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz opcjonalnie więcej ziół. [1 porcja 377 kcal, 38 białka, 34 węglowodanów, 8g tłuszczu]

Jajecznica z kurkami [1 porcja]: 2 jajka, garść kurek, łyżeczka masła 5g, łyżka koperku, łyżka posiekanej cebuli. Podsmażyć na złoto cebulkę, posolić, wrzucić pokrojone oczyszczone kurki. Smażyć kilka minut na dużym gazie do miękkości grzybów, po czym wlać rozmieszane jajka i delikatnie wymieszać aż jajko się zetnie. Doprawić na koniec koperkiem.[206 kcal, 14g białka, 14g tłuszczu, 5,7 g węglowodanów, 2,6 g błonnika]

Makaron z kurkami i prosciutto [2 porcje]: 100g makaronu razowego, 80g szynki typu prosciutto, ¼ cebuli, 1 łyżka masła, 100g kurek, opcjonalnie 50ml białego wina, 100g pomidorków koktajlowych, 2 garście rukoli, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżka tartego parmezanu, sól, pieprz. Kurki oczyścić, cebulę posiekać, szynkę pokroić w cieńsze plastry lub kostkę, pomidorki pokroić na połówki. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szynkę i cebulkę. Po kilku minutach dodać kurki. Po około 3 minutach podlać winem lub bulionem/wodą. Na ostatnie 2 minuty wrzuć pomidorki. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem i rukolą. Posypać tartym parmezanem. (1 porcja: 401 kcal, 22g białka, 17 g tłuszczu, 40g węglowodanów, 5g błonnika)

Po więcej grzybowych inspiracji zapraszamy do współpracy z Centrum Dietetycznym Nutri-Med we Wrocławiu.