W sezonie letnim warto korzystać z sezonowości przy wyborze produktów komponując swoją dietę, przekonuje dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Obecnie przez cały rok mamy dostęp do większości warzyw i owoców, jednak pamiętajmy, że wybierając lokalne produkty w czasie ich zbiorów, mamy większą gwarancję ich jakości i smaku. Sezon letni może też być świetnym pretekstem do lżejszego jedzenia. Mamy do wyboru więcej warzyw i owoców i powinniśmy z tego korzystać.
Jak zatem komponować codzienne menu w okresie letnim?

Jak komponować menu kiedy mamy dostęp do większości warzyw i owoców, aby było lekko, smacznie i prosto w przygotowaniu? Dietetyk Nutri-Med podpowiada nawiązując do zasad zdrowej diety.

Śniadanie

Doskonałym pomysłem na zdrowy początek dnia może być owsianka (lub inne płatki zbożowe) –proponuje dietetyczka z Wrocławia. Można ugotować ją na mleku lub napoju roślinnym, czy jeszcze prościej zalać płatki odrobiną wody i odstawić do lodówki na noc, a następnego dnia podać z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami. Polecam latem po  np. porzeczki, jeżyny, agrest, poziomki czy wiśnie. Owsiankę można posypać prawdziwym kakao lub cynamonem. W gorące dni taka owsianka z lodówki będzie smacznym, pełnowartościowym i bardzo zdrowym śniadaniem.

Drugie śniadanie

Prostym rozwiązaniem są kanapki, które łatwo można zapakować i wziąć ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Jakie pieczywo wybierać? Najlepiej kupować pełnoziarniste/orkiszowe lub żytnie, a dodatki dobrze zmieniać codziennie, żeby dbać o różnorodność diety. Dietetyk proponuje dodawać do kanapek chudą wędlinę, sery, jajko, ale też pasty z nasion roślin strączkowych, orzechów, awokado, hummus czy ryby wędzone. Do tego obowiązkowo duża garść warzyw – polecam pakować osobno, może być w formie sałatki – sałata, pomidory, ogórki, rzodkiewki, kiełki, papryka itp. –wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław.

Obiad

Jeśli jesteśmy w podróży, to warto wybierać typowo lokalne potrawy, co daje gwarancję jakości, świeżości i smaku. Przykładowo w krajach nadmorskich warto konsumować ryby i owoce morza. Oczywiście lepiej wybierać dania gotowane, duszone, czy grillowane, a także takie, w których jest przewaga  warzyw. Unikamy ciężkich i tłustych sosów, a po dania typowo mączne (makarony, pierogi, naleśniki, kluski itp.) sięgajmy rzadziej. Jeśli wybrana potrawa jest uboga w warzywa, to wybierzmy do niej dodatkowo surówkę, np. do pierogów. Danie będzie miało niższy
Ładunek Glikemiczny i dostarczy nam więcej składników odżywczej – tłumaczy dobry dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

Podwieczorek

Tu najlepszym wyborem będą koktajle zmiksowane ze zdrowych produktów i wody. Kilka razy w tygodniu można sięgać po zielone koktajle na bazie wody i szpinaku/jarmużu/sałaty i minimum 2 owoców. Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med podkreśla, że warto wybierać owoce sezonowe i samemu komponować koktajle. Do koktajli  dodawać siemię lniane lub nasiona chia, 1-2 łyżki. Dla urozmaicenia kilka dni w tygodniu zamiast wody użyjcie kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, co wzbogaci dietę w pożyteczne probiotyki. Koktajl truskawkowy na zsiadłym mleku, to z pewnością dla wielu smak dzieciństwa. Odmianą do koktajli mogą być proste sałatki na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewkami, papryką, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami – proponuje dietetyka z Wrocławia.

Kolacja

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med Wrocław przypomina, że kolacje powinny być jedzone około 3 godzin przez spaniem. Posiłki muszą być różnorodne. Przykładowo to może być kanapka, serek wiejski z rzodkiewkami, czy jajecznica z pomidorem, ale też kolorowe sałatki, zupy, czy zapiekanki warzywne. Dobrze zapieka się cukinia, pomidory, pieczarki, papryka, ale też ciecierzyca i kalafior. Prostą kolacją może być też gotowana fasolka szparagowa podana z jajkiem sadzonym, czy gotowany kalafior polany jogurtem naturalnym (z dodatkiem koperku lub czosnku, w zależności od preferwncji). Od czasu do czasu na lekką kolację można zjeść gotowaną kolbę kukurydzy. Jeśli mamy swój ogródek korzystajmy z jego zbiorów jak najczęściej –zachęca dietetyczka z Wrocławia .

Zwłaszcza w sezonie letnim pamiętajmy, żeby jak najwięcej przebywać na świeżym powietrzu – podkreśla dietetyk, zwiększyć aktywność fizyczną, czy też fundować sobie kąpiele słoneczne. Dzięki temu również kondycja psychiczna się poprawi oraz nabierzemy więcej sił witalnych do pracy czy nauki.

Kolejny bardzo ważny aspekt to WODA, jeśli jest bardzo ciepło, to potrzebujemy jej więcej. Gdziekolwiek wybieramy się na dłużej, to zawsze miejmy przy sobie butelkę wody mineralnej przypomina dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej.

Dietetyk Nutri-Med Wrocław życzy wam przyjemnych i oczywiście dietetycznych wakacji.