Jak uchronić się przed alergią i wzmocnić układ odpornościowy?

Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med uważa, że wiosna jest najbardziej uciążliwą porą roku dla alergików. Kwiaty i drzewa rozkwitają, świat staje się piękniejszy, natomiast alergicy coraz bardziej zmęczeni. Objawami alergii są zazwyczaj: katar, pieczenie spojówek, kichanie, a także ogólne osłabienie.

Jak uchronić się przed alergią? – zapytaliśmy dietetyka z Poradni Żywieniowej Nutri-Med we Wrocławiu.

Jeśli nie wiesz na jakie produkty jesteś uczulony warto zrobić testy alergiczne – proponuje dietetyk. Lekarz na pewno najlepiej doradzi jak zadziałać, ale będziesz także mógł sam zmniejszyć objawy alergii stosując eliminującą dietą według tabeli alergii krzyżowych.

Dietetyk uważa także, że można wspomóc walkę i uchronić się przed nadmiernymi objawami alergii dzięki wzmocnieniu układu odpornościowego.

 

Jak uchronić się przed alergią?

 

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

 

Według dietetyka z wrocławskiej poradni Nutri-Med warto dbać o odporność poprzez właściwe odżywianie. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce – źródło błonnika, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, a to jelita mają duży wpływ właśnie na odporność.

Dietetyk podkreśla także, że warzywa i owoce są źródłem witaminy C, która jest sojusznikiem w walce z alergią i ma także działanie przeciwhistaminowe.  Są one również źródłem witaminy A, zwłaszcza jej prowitaminy – beta karotenu znajdującego się w większości warzyw i owoców o intensywnym zabarwieniu żółtym, czerwonym i zielonym. Kolejna witamina, która należy do grupy wzmacniających układ immunologiczny, to witaminy z grupy B, które znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, mięsie, mleku, jajach, nasionach roślin strączkowych. Ważnymi minerałami mającymi duże znaczenie dla odporności są cynk i magnez. Znajdziemy je w żywności typu ciemne pieczywo, grube kasze, strączkowe, pestki, orzechy, nasiona.

Odporność jak i lepszy skład mikroflory można podnosić poprzez spożycie mlecznych napojów fermentowanych, podkreśla dietetyk z gabinetu dietetycznego we Wrocławiu. Włączmy do diety jogurt, kefiry, maślanki. Oczywiście wersje naturalne albo w połączeniu ze świeżymi lub mrożonymi owocami.

Nie można zapominać także o kwasach omega 3, podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni,  których rola w odporności jest bardzo duża. Warto wprowadzać do menu tłuste ryby morskie (łosoś, makrela), olej rzepakowy do przyrządzania potraw, czy orzechy w formie przekąsek. Według dietetyka z gabinetu dietetycznego Nutri-Med dodatkowo można suplementować witaminę D, która ma wpływ nie tylko na kościec ale także metabolizm i układ odpornościowy.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

 

Dietetyk radzi, żeby przyjrzeć się alergii krzyżowej.

 

Co to jest alergia krzyżowa?

 

Zjawisko alergii krzyżowej to wystąpienie tych samych objawów alergicznych u tej samej osoby po wprowadzeniu do organizmu pozornie różnych antygenów.
Dla przykładu o alergii krzyżowej możemy mówić w stosunku do następujących alergenów – przytacza dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med:

-Osoby uczulone na pyłek traw mogą mieć podobne objawy po spożyciu produktów: melon, arbuz, pomidor, ziemniaki, pomarańcze, orzech ziemny

-Osoby uczulone na roztocza mogą mieć podobne objawy po spożyciu produktów: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki i grzyby.

Co najczęściej razem uczula? Przedstawiamy zestawienie przygotowane przez dietetyka z gabinetu dietetycznego we Wrocławiu:


Pyłek brzozy – pyłek olszy, dębu, leszczyny, grabu, buku, owoce i warzywa: jabłka, gruszki, morele, wiśnie, czereśnie, kiwi, brzoskwinie, mango, seler, marchew, mak, pieprz.


Pyłek leszczyny – pyłki olszy, dębu, brzozy, grabu, buku orzech laskowy.


Pyłki traw – melon, arbuz, pomidor, żyto, pszenica.


Roztocza – krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki.


Lateks – banan, awokado, kiwi, papaja, ananas, mango, melon, grejpfruty, migdały, seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, papryka, marchew, szpinak, sałata, kwiat fikus.


Pierze – jajko, mięso kurze.


Sierść kota – mięso wieprzowe.


Mleko krowie – mleko kozie, mleko owcze.


Jad pszczeli – miód

 

 

Według dietetyka z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu warto wspomóc działanie leków antyhistminowych odpowiednią dietą wzmacniającą odporność oraz zastosować dietę eliminującą krzyżujące się produkty podczas pylenia.

.

Zapraszamy na konsultacje w gabinetach dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu oraz konsultacje online.