BLOG
- Kategoria: BLOG
Sirtuiny są to białka bardzo ważne dla organizmu. Główną funkcją jaką pełnią to regulacja procesu starzenia, a tym samym wydłużenie młodości. Aktywują się w diecie redukcyjnej (redukcja kalorii 30-50%), stąd sirtuiny bywają nazywane genami młodości i genami szczupłości. Na ich podstawie została opracowana dieta SIRT, stosowana także przez Adele. Więcej informacji na temat tych związków przedstawi dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław.
- Kategoria: BLOG
- Kategoria: BLOG
Jak ujędrnić skórę radzi dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Skóra- największy organ ludzkiego ciała- przechodzi wiele procesów i zmian, które prowadzą z czasem do zaniku jędrności, starzenia i utraty blasku - zaznacza dietetyk z Wrocławia. O jędrnej skórze mówi się wtedy, gdy jest ona sprężysta, napięta, gładka, dobrze nawilżona, o jednolitym kolorycie i pełna blasku. Jędrność skóry, podkreśla dietetyk z poradni we Wrocławiu, zależy przede wszystkim od stanu włókien kolagenowych i elastynowych. Są to białka budulcowe skóry stanowiące rusztowanie dla komórek. Niestety wraz z wiekiem ulegają zmniejszeniu. W skórze wraz z wiekiem maleje także zdolność do zatrzymywania wody. Ilość produkowanego serum ulega zmniejszeniu, co również wpływa na wysuszenie skóry. Spada zawartość kwasu hialuronowego oraz innych związków, które pomagają w utrzymaniu dobrego nawilżenia skóry. Wszystkie te zmiany powodują, że skóra się starzeje, tworzą się zmarszczki, bruzdy, narasta wiotkość skóry, szczególne w delikatnych partiach ciała: dekolt, szyja, i powieki - tłumaczy dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław. Rodzaj cery również ma wpływ na szybkość utraty jędrności skóry. Cera sucha i delikatna jest bardziej podatna na ten proces niż cera przetłuszczająca się, gruba.
- Kategoria: BLOG
Starzenie się organizmu jest naturalnym etapem ludzkiego życia - podkreśla dietetyk z Wrocławia. Tempo starzenia zależy od wielu czynników: środowiskowych, genetycznych, stylu życia oraz opieki medycznej. W starzejącym się ciele zachodzi wiele zmian m.in. tkanki ulegają odwodnieniu, są mniej elastyczne, zmniejsza się masa mięśniowa, a kości ulegają stopniowej demineralizacji. Zmniejsza się również intensywność odbudowy tkanek, odporności na choroby, układ nerwowy jest mniej aktywny. Starość jest nieunikniona, ale zniedołężnienie nie jest konieczne i są sposoby, żeby przedłużyć młodość i dobrą kondycję organizmu.
- Kategoria: BLOG
Rozstępy to podłużne, wrzecionowate pasma, które mogą tworzyć się u kobiet na skórze ud, brzucha, pośladków i piersi, a u mężczyzn w okolicach krzyżowo-lędźwiowych. Powstają na skutek nadmiernego rozciągania i zerwania sieci włókien kolagenowych. Ten defekt skóry tworzy się przy zaniku jej sprężystości. Rozstępy początkowo mają zabarwienie czerwone, z czasem jaśnieją i stają się mniej widoczne, mają postać srebrzystobiałych cienkich blizn, których bardzo trudno jest się pozbyć. Rozstępy obserwuje się w starszym wieku, ponieważ dochodzi wówczas do zwyrodnienia i zaniku sprężystości włókien kolagenowych. Występują też często o osób otyłych, po gwałtownym chudnięciu, u kobiet ciężarnych i okresie dojrzewania - tłumaczy dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław.
- Kategoria: BLOG
Dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med Wrocław zaprasza na konsultacje i porady kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią.
Kobiety w ciąży powinny odżywiać się zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami racjonalnego żywienia. Żywienie w tym okresie powinno zapewnić prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, a jednocześnie zapewnić zdrowie i dobrą formę matce.