BLOG

FAS to angielski skrót od Alkoholowego Zespołu Płodowego (fetal alcohol syndrome). Na świecie od 9.09.1999 roku, a w Polsce od 2001 zwraca się tego dnia szczególną uwagę na zagrożenie, jakie niesie spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przybliży nieco ten ważny temat jakim jest zdrowa dieta w ciąży.

Jak żywieniowo wspierać odporność dziecka w roku szkolnym? Podpowiada dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med:

W dobie trwającej epidemii rodzice niepokoją się o zdrowie swoich dzieci, które rozpoczęły nowy rok szkolny. Przy tej okazji warto przypomnieć kwestię zdrowego drugiego śniadania w szkole – mówi dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Dzieci spędzają sporą część dnia w szkole i powinny zabierać ze sobą co najmniej 2 posiłki, chyba, że mają do dyspozycji dobrze prosperującą stołówkę.

Jak powinny wyglądać posiłki zabierane do szkoły według dietetyka z wrocławskiej poradni?

W okresie upałów nie trudno o odwodnienie organizmu. Często osłabienie, zmęczenie, spadek koncentracji, bóle i zawroty głowy świadczą o niedostatecznym nawodnieniu organizmu, co zauważa w swojej pracy Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przypominamy, że przeciętna, zdrowa osoba powinna wypijać co najmniej 30ml płynów na każdy kilogram prawidłowej masy ciała. Osoba o masie ciała ok 70kg powinna wypić min. 2100ml. Przy wyższych temperaturach, pracy w klimatyzowanych pomieszczeniach, czy  wzmożonej aktywności fizycznej należy pić odpowiednio więcej – tłumaczy dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej.



Lato to najlepszy sezon na delektowanie się świeżymi i pysznymi warzywami i owocami. Warto jeść ich wówczas jak najwięcej, ponieważ mają najlepszą jakość i najwyższą wartość odżywczą.

W Sierpniu króluje cukinia!

Dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med podpowiada: jak przyrządzić cukinię oraz  jak ją przechowywać.

Lody to słodycze, po które najchętniej sięgamy w lecie.
Są doskonałą metodą na schłodzenie organizmu i poprawę samopoczucia. Ich wartość odżywcza zależy od składu. W przybliżeniu jedna gałka 50g to ok 150kcal, żeby ją spalić należy spacerować ok 30 minut, przypomina dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Lody produkowane z prawdziwego mleka i śmietany lub jogurtu dostarczają organizmowi witamin A, B2, B12 oraz wapnia.


W zdrowej i zbilnsowanej diecie węglowodany złożone (produkty z pełnego przemiału zbóż takie jak pieczywo, kasze, ryż, makaron) powinny stanowić około połowę całodziennej energii. Z kolei cukry proste (cukier w czystej postaci, miód, cukry ukryte w owocach, słodyczach, słodzonych napojach itp.) nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na energię - tłumaczy dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.