Sezon grillowi czas zacząć! Ale co grillować, żeby było zdrowo ale również smacznie? Nie jest to nic trudnego- wyjaśnia dietetyk z poradni dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu. Wystarczy zastosować kilka zamienników w naszym stałym ogrodowym menu i spokojnie możemy celebrować czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi przy gęsto zastawionym stole.
Ile kalorii mają popularne dania z grilla – pytamy dietetyka?
- grillowana karkówka (porcja ok.60 g) – ok. 233 kcal
- grillowana kiełbasa śląska – ok. 210 kcal
- porcja grillowanych warzyw – ok. 80 kcal
- grillowana pierś z kurczaka (porcja ok 80g) – ok. 92 kcal
Dietetyk z wrocławskiej poradni podpowiada: Jak zaoszczędzić kalorie?
Wybieraj chude gatunki mięs bez skóry, np. pierś z kurczaka, udko, chude partie wieprzowiny lub wołowiny (polędwica), unikaj tłustych kiełbas i tłustej wieprzowiny np. karkówki czy łopatki.
DIETETYCZNE PRZEPISY NA GRILLA ORAZ POMOCNE WSKAZÓWKI:
KOLOROWE SZASZŁYKI- PORCJA 160 kcal
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 3 papryki kolorowe
- 2 cebule
- zioła lub przyprawa do kurczaka
Kurczaka zamarynuj w przyprawach i oliwie z oliwek. Warzywa pokrój w płaskie kawałki, tak aby można było nabić je blisko siebie. Nadziewaj naprzemiennie warzywa na patyczek do grillowanie. Piecz na grillu co chwilę obracając.
- wypróbuj ryby lub owoce morze z grilla,
PSTRĄG Z WARZYWAMI- PORCJA 160 kcal
- filety z pstrąga(400 g)
- opakowanie pomidorów koktajlowych (250 g)
- 10 szt. czarnych oliwek
- szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z połowy cytryny, świeże liście bazylii
- świeże gałązki tymianku
- świeżo zmielony pieprz, sól morska
Folia aluminiowa: 4 kawałki
Pokrój pomidorki na połówki bądź ćwiartki. Poszatkuj oliwki, szalotkę i zioła. Wymieszaj warzywa z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Na folii układaj kawałki fileta, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną, a na wierzchu ułóż warzywa. Zawiń folię i grilluj na ruszcie około 8-10 minut.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I MANGO- PORCJA 230 kcal
- 90 g świeżego fileta z łososia
- pół małego mango 80 g
- pomidor 150 g
- dwie garście mieszanki sałat
- garść listków mięty
- sok z 1 limonki
- łyżeczka oliwy 5 g
- sól, pieprz, trochę ziarenek kolendry
Łososia skrop sokiem z limonki (większą częśc soku zostaw do przygotowania dressingu), dopraw solą i pieprzem i podpiecz na grillu. Gdy łosoś będzie już gotowy, ostudź go, a w tym czasie przygotuj dressing z soku z limonki, łyżeczki oliwy i łyżki wody. Dodaj sól, pieprz i rozgniecione w moździerzu ziarenka kolendry oraz posiekane listki mięty. Obierz pomidora, połowę mango i pokrój je w kostkę (pomidora możesz w półksiężyce). Na talerzu ułóż sałatę, pomidory, na nie połóż kawałki łososia. Polej wszystko dressingiem i dodaj mango.
- zawsze zawijaj dania w folię aluminiową lub układaj je na tackach- unikniesz wtedy związków rakotwórczych (nitrozoamin) tworzących się w wysokiej temperaturze i dymie,
- do potraw z grilla przygotuj sobie różnego rodzaju lekkie sałatki i surówki – pamiętaj jednak, że łyżka dodanej oliwy lub oleju to już 100kcal,
MARYNOWANE WARZYWA Z GRILLA – 2 porcje po 80 kcal
- 4 pomidorki koktailowe 100 g
- 1 mała cukinia lub bakłażan 300 g
- 1 mała papryka 150 g
- łyżeczka oliwy 3 g
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- garść świeżych ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu (zioła można zastąpić suszonymi)
- sól, pieprz
Przygotuj marynatę z ziół, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i wody. Marynata powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła całkowicie z warzyw. Cukinię pokrój w plastry, paprykę przekrój wzdłuż na paski, posmaruj warzywa marynatą i odstaw na godzinę. Piecz na grillu na tacce, najlepiej pod przykryciem.
W ten sposób możesz przygotować również inne warzywa np. brokuły, kalafior…
-wybieraj owoce zamiast słodkich przekąsek
- zamiast słonych przekąsek postaw na stole talerz kolorowych pokrojonych w słupki warzyw typu marchewka, kalarepka, seler naciowy, papryka, ogórek, a do tego przygotuj dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i czosnku,
- staraj się unikać kolorowych soków i napojów. Świetnie sprawdzi się woda z cytrusami lub żurawiną i świeżą miętą,
Sprawdź także inne przepisy na grilla: Jakie dania przygotować na grilla?
Dietetyk z wrocławskiej poradni życzy udanego grillowania.