Wielu palaczy chciałoby rzucić ten nałóg, ale obawia się wzrostu wagi. Dietetyk poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu tłumaczy mechanizm, dlaczego często waga w większości przypadków wzrasta po zaprzestaniu palenia.
Jak nie przytyć po rzuceniu palenia? Jak odpowiednio zbilansować dietę po rzuceniu palenia?
Według badań nikotyna może przyspieszać metabolizm oraz zmniejszać apetyt - podkreśla dietetyk z Wrocławia. Z fizjologicznego punktu widzenia palenie tytoniu zmniejsza wchłanianie jelitowe niektórych pokarmów. Nie można zapomnieć również o aspekcie społecznym, wiele osób pali dla towarzystwa. Nie mniej ważna jest rola psychologiczna, wyjaśnia dietetyk Nutri-Med Wrocław, ponieważ palenie zajmuje ręce, odciaga myśli od jedzenia a także poniekąd zastępuje posiłek.
Dużo się mówi o szkodliwości palenia papierosów, a także modnych w ostatnim czasie e-papierosów, więc bez zwątpienia warto podjąć wysiłek rzucenia palenia. Dietetyk poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu z doświadczenia poleca najpierw skupić się na ciężkim zadaniu jakim jest rzucenie palenia, a dopiero, kiedy w tej kwestii sytuacja się unormuje wziąć sobie za cel kolejną kwestię, czyli rzucenie dodatkowych kilogramów. W badaniach wykazano, że przyrost wagi jest mniejszy u osób, które stosowały nikotynową terapię zastępczą. Warto sobie pomóc, zachęca dietetyk Nutri-Med Wrocław.
Jak odpowiednio zbilansować dietę po rzuceniu palenia wyjaśnia dietetyk poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Dieta byłego palacza powinna być bogata w związki o działaniu odtruwającym, które pomagają usuwać substancje rakotwórcze z organizmu takie jak benzopiren, metale ciężkie, aminy aromatyczne, tlenek węgla. Ważne, aby dieta była skomponowana tak, aby łagodzić stan niepokoju, lęku, a nawet depresji, które mogą wynikać z odstawienia nikotyny. Powinna być bogata w witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, beta-karoten), witaminę B12, foliany, magnez, cynk, selen oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wysokiej jakości produkty białkowe, które odbudowują organizm. Poza dobrze ułożonym jadłospisem należy włączyć suplementację (po wcześniejszej konsultacji z dietetykiem lub lekarzem, który zleci odpowiednie badania).
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) są pomocne również w zapobieganiu chorobom wywołanym przez palenie tytoniu, głównie choroby nowotworowe i choroby układu sercowo-naczyniowego, zauważa dietetyk Nutri-Med Wrocław. Antyoksydanty przede wszystkim redukują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, a wielu palaczy narzeka na problemy m.in. z „szarą” i zniszczoną skórą. Znajdziemy je głównie w warzywach i owocach, ale także olejach czy orzechach.
Witamina C – potężny przeciwutleniacz – poprawia krążenie krwi, które jest osłabione poprzez palenie.
B- karoten – obecny w dużych ilościach w pietruszce, szpinaku, marchewce, czy melonie – poprawia wzrok i układ odpornościowy.
Witamina E – łatwo ulega degradacji przez dym tytoniowy, a pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. chroni przed miażdżycą, chroni czerwone krwinki, jest ważna w leczeniu bezpłodności męskiej. Znajdziemy ją, podpowiada dietetyk wrocławskiej poradni w olejach, orzechach, jajach, mleku i zielonych warzywach (np. brukselka).
Witamina D – niedobory stwierdza się nawet o 50% większe w porównaniu z osobami niepalącymi. Witaminę D najlepiej suplementować, zwłaszcza w sezonie od pażdziernika do kwietnia, kiedy ekspozycja na słońce jest mała.
Witamina B12 – uczestniczy w produkcji krwinek, zapobiega anemii, wpływa na układ nerwowy, poprzez poprawę nastroju, czy skupieniu uwagi. Jest obecna głównie w mięsie, stąd wegetarianie powinni ją suplementować.
Witamina B2- ważna dla gównie dla układu nerwowego, obecna w produktach zbożowych, mleku.
Cynk, selen, – przeciwutleniacze, usuwają metale ciężkie z organizmu, magnez ważny dla układu nerwowego i mięśniowego.
Źródła: ostrygi (owoce morza), mięso, ryby, chude mleko, orzechy, pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamu, jaja, rośliny strączkowe, pełnoziarniste zboża (owies, żyto, pszenica) i ich kiełki (nawet lepsze rozwiązanie z powodu mniejszej zawartości kwasu fitynowego).
Wapń – na jego niedobory są zwłaszcza narażeni palacze, a to zwiększa ryzyko m.in. osteoporozy. Dobrym źródłem wapnia są sery, jogurty i inne produkty mleczne.
Koenzym Q10 - kolejny silny przeciwutleniacz, trudno dostarczyć go w dużej ilości z pożywieniem, dlatego dietetyk Nutri-Med Wrocław poleca suplementacje.
Ekstrakty z zielonej herbaty – badania wykazały, że substancje zawarte w zielonej herbacie wykazują aktywność przeciwmiażdżycową, przeciwinfekcyjną, przeciwzapalną, przeciwalergiczną i chemioprewencyjną - zmniejszającą ryzyko rozwoju choroby nowotworowej, na którą narażeni są palacze.
Dietetyk wrocławskiej poradni podsumowuje, że dieta byłego palacza powinna obfitować w:
- warzywa i owoce, z przewagą warzyw, w postaci sałatek, surówek, koktajli
- ryby, owoce morze i drób, a także od czasu do czasu chuda cielęcinę
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- jogurty i kefiry naturalne, a od czasu do czasy sery
- jaja – najlepiej gotowane na miękko
- produkty strączkowe, orzechy i nasiona
- oleje roślinne
Do zdrowego trybu życia należy dodać także odpowiednie nawodnienie i codzienną aktywność fizyczną, przypomina dietetyk Nutri-Med Wrocław.
Do zajęcia rąk polecamy chrupanie świeżych warzyw pokrojonych w słupki z sosem na bazie jogurtu naturalnego i czosnku, hummusem lub guacamole. Świetnym stosunkowo niskokalorycznym uzupełnieniem dietą są zielone koktjale. Do chrupania można także przygotować chipsy z pieczonego jarmużu lub pieczoną ciecierzycę z puszki w ziołach. Zamiast słodyczy bakalie i orzechy, ale nie więcej niż 50-100g na porcję.
Powodzenia!
Dietetyk Wrocław online,
Poradnia Dietetyczna Nutri-Med we Wrocławiu