Dietetycy z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu przygotowali ciekawostki o zdrowym żywieniu. Wiele nowych informacji ze świata dietetyki, żywienia i zdrowia znajdziesz poniżej.
Czy wiesz, że?
Sprawdź swoją wiedzę!
- Czy wiesz że płatki śniadaniowe z mlekiem mogą mieć więcej kalorii niż hamburger lub frytki? Najbardziej kaloryczne są kuleczki czekoladowe, poduszeczki i inne polane miodem, dosładzane, przeznaczone dla dzieci. Porcja 100g takich słodkich płatków ze szklanką mleka to aż 470 kcal! Dla porównania 1 cheeseburger to 280 kcal, 100g frytek to 303 kcal, 100g delicji 327 kcal, a 100g kawałek pizzy 354 kcal. Płatki typu Fit mogą mieć więcej kalorii niż słodkie płatki dla dzieci. Bądź ostrożny i zwracaj uwagę na etykietę, najważniejsze informacje to wartość energetyczna i zawartość błonnika- im więcej tym lepiej, zawartość cukrów prostych i sztucznych dodatków- im mniej tym lepiej.
- Wybieraj mleko 1,5% tłuszczu, ponieważ większa zawartość tłuszczu to dostarczanie zbędnych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a z kolei mleko 0% tłuszczu powoduje, że nie przyswajają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Nie ma znaczenia, czy to będzie mleko świeże w butelce czy UHT w kartoniku.
- Warzywa i owoce obieramy bardzo cienko, ponieważ po skórką znajdują się cenne witaminy i składniki mineralne.
- Kalafior, brukselkę oraz szparagi najlepiej gotować z dodatkiem mleka, żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki.
- Cebula straci swoją ostrość, jeśli dodasz do niej łyżeczkę startego jabłka.
- Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy grejpfruty, podobnie czerwona papryka.
- Chili poprawia nastrój. Ostry smak wywołuje wydzielanie endorfin – hormonów szczęścia.
- Borówki mogą pomagać w zwalczaniu zapalenia pęcherza moczowego i mają właściwości antybakteryjne.
- Odpowiednia dieta, bogata w magnez, witaminę E i B6, może zmniejszyć dolegliwości menstruacyjne.
- Unikanie czekolady, cytrusów, serów i używek wpływa na zmniejszenie występowania i nasilenia bólów migrenowych.
- Herbata czarna pita podczas posiłku mięsnego powoduje ograniczenie wchłaniania żelaza do organizmu.
- Dieta zawierająca produkty zasadotwórcze (np. mleko, warzywa) wspomaga rzucenie palenia papierosów, obniżając eliminację nikotyny z organizmu, co opóźnia powstawanie głodu nikotynowego.
- Tabliczka ciemnej czekolady (125g) zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy instant.
- Szpinak zawiera najwięcej kwasu foliowego spośród wszystkich warzyw 155µg/100g, dla porównania brukselka 88µg/100g, brokuł 90µg/100g a sałata 33µg/100g. Kwas foliowy jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i planujących powiększenie rodziny.
- Porcja ryby np. 100g sardynek może zwierać więcej wapnia niż zapotrzebowanie osoby dorosłej.
- Jaja są numerowane: 0, 1,2, 3 – najzdrowsze są 0. Zobacz na skorupkę.
- Brokuły mają potwierdzone naukowo właściwości antynowotworowe. Zawdzięczają je związkowi- sulforafan- który usuwa substancje kancerogenne z organizmu.
- Wystarczy zjeść jednego grejpfruta, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Grejpfruty są polecane osobom, które się odchudzają, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i obniża stężenie cholesterolu.
- Aronia jako jedyny owoc uprawiany w Polsce zawiera duże ilości (1200-1500mg) witaminy P- o działaniu przeciwobrzękowym, przeciwutleniającym, zmniejszającym przepuszczalność naczyń krwionośnych. Aronia jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i A oraz minerałów (m.in. żelazo, fluor, jod).
- Niedobór snu wzmaga apetyt, dlatego osoby na diecie nie powinny spać krócej niż 8h dziennie.
Dietetyk Wrocław i online zachęca do zapamiętania listy faktów żywieniowych i wprowadzenia ich do codziennego stylu życia.