Wreszcie nastał jakże przyjemny dla wielu z nas sezon na truskawki. Co mają dobrego w sobie te słodkie i czerwone owoce zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med?


Truskawki obfitują przede wszystkim w witaminę C. Zwierają jej więcej niż cytrusy. Witamina C poprawia odporność oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Truskawki dostarczają także witaminę A, witaminy z grupy B oraz niacynę, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz mangan. Powyższe składniki odżywcze zawarte w truskawkach poprawiają naszą cerę, włosy, zapobiegają anemii, a także są pomocne w walce z reumatyzmem i chorobami artretycznymi. Kwasy owocowe zawarte w truskawkach neutralizują substancje rakotwórcze.

Ile kalorii mają truskawki?

Truskawki to niskokaloryczne owoce! 100g tych owoców dostarcza zaledwie 28 kcal, mniej niż popularne banany, jabłka czy pomarańcze- tłumaczy dietetyk Nutri-Med Wrocław.

Truskawki świetnie komponują się do lodów, gofrów, ciast, deserów, naleśników, ale także są wykorzystywane jako składnik koktajlów na bazie jogurtu, mleka, czy maślanki. Amatorzy truskawek- dodaje dietetyk, stosują  je również do dań rybnych, mięs oraz w sałatkach w towarzystwie szpinaku czy rukoli.

Poniżej przedstawiamy kilka dietetycznych przepisów z truskawkami w roli głównej. Polecamy ciasta z truskawkami, koktajle z truskawek oraz sałatki z dodatkiem tych pysznych owoców:

Dietetyczny sernik z truskawkami

Składniki: 400g serka naturalnego, 3 jajka, 3 łyżki ksylitolu, kilka kropel olejku waniliowego, truskawki

Przygotowanie: Do  miseczki dodajemy twaróg naturalny, 3 żółtka, 2 łyżki ksylitolu oraz kilka kropel olejku waniliowego i mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Z białek ubijamy pianę. Małą formę (np. keksówkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką migdałową. Białka łączymy delikatnie z twarogiem i wylewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni. W tym czasie miksujemy truskawki i 1 łyżkę ksylitolu, odstawiamy do lodówki. Można dodać żelatyny w celu uzyskania galaretki.  Gdy sernik ostygnie wylać masę truskawkową na wierzch.

Truskawki na ostro z mozzarellą

Składniki na 2-3 porcje: kulka mozzarelli light ok. 120g, 6-9 truskawek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 50ml octu balsamicznego. Pokroić mozzarellę w plastry. W naczyniu wymieszać miód, musztardę oraz ocet. Cienkim strumieniem dodawać oliwę i energicznie mieszać aż do uzyskania emulsji. Na talerzykach rozłóż plasterki sera i pokrojone w ćwiartki truskawki. Polać sosem. Można przyozdobić listami bazylii i od razu podawać.

Dietetyczne gofry z kaszy jaglanej z truskawkami

Składniki: 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko), 5 sporych łyżek otrębów mix lub pszennych, 1 płaska łyżeczka ksylitolu lub stewii, 5 łyżek maślanki, kilka łyżek  wody gazowanej, 1 płaska łyżka chudego mleka w proszku, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, truskawki.

Przygotowanie: Żółtko połączyć za pomocą miksera z cukrem, maślanką, wodą niegazowaną, ekstraktem z wanilii i proszkiem do pieczenia. Po dokładnym połączeniu się składników dodać kaszę, mleko w proszku i otręby, odczekać około 10 minut aż napęcznieją. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ubite białko delikatnie dodawać do ciasta z otrębami i wmieszać.  Do bardzo nagrzanej gofrownicy wkładać ciasto. Piec troszkę dłużej niż tradycyjne gofry. Podawać ze świeżymi lub zmiksowanymi truskawkami.

Gryczane pierogi z sosem jogurtowym

Ciasto: szklanka mąki gryczanej, szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, jedno jajko, łyżeczka oliwy, łyżka mleka, sól, woda (ilość zależy od rodzaju mąki).

Sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego, płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Nadzienie: truskawki

Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolitą masę. Na stolnicę wysypać trochę pełnoziarnistej mąki i rozwałkować dość cienkie ciasto, wycinać szklanką, kubkiem lub miską z ostrym brzegiem okręgi, do środka nakładać truskawki. Pierogi wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować około 4-5 minut, odcedzić i przełożyć na talerz. Polać sosem jogurtowym.

Koktajl truskawkowo- bananowy

Składniki na 2 porcje: 250g truskawek, 1 banan, 125ml jogurtu naturalnego, odrobina soku z cytryny lub limonki, 2 łyżeczki miodu, pół szklanki kostek lodów, do wyboru odrobina kardamonu/ cynamonu/ nasiona z 1 laski wanilii. Truskawki umyć i odszypułkować, większe przekroić na pół. Banany pokroić w plastry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać dobrze schłodzone. Uwaga: zamiast jogurtu można dodać sok pomarańczowy niedosładzany, wtedy uzyskamy lżejszy koktajl.

 

Sezon na truskawki w pełni, więc korzystajmy - zaleca dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.