Jesień to sezon wzmożonych infekcji i przeziębień. Jak wzmocnić organizm i wspierać odporność?

Dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med podkreśla, że dobrze odżywiony organizm poradzi sobie z infekcją dużo szybciej i łagodniej. Niedobory składników odżywczych wpływają na osłabienie stanu zdrowia, gorszą koncentrację, a także zaburzenia rozwoju tkanki kostnej, pogorszeniem układu odpornościowego i krążenia. Konsekwencją mogą być również słabsze wyniki w nauce dziecka.

Na co zwrócić uwagę w odżywianiu dzieci?


Największą armią układu odpornościowego organizmu jest przewód pokarmowy, a konkretnie mikroflora jelitowa, podkreśla dietetyczka z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.

Mikroflora jelitowa pełni wiele ważnych funkcji. Wiadomo już, że koordynuje układ immunologiczny, przeciwdziała osiedlaniu się bakterii chorobotwórczych, wytwarza witaminy (głównie z grupy B, witaminę K), wspomaga początkowy etap trawienia, pobudza motorykę przewodu pokarmowego, zaopatruje warstwę nabłonkową jelita w energię, a także uczestniczy w przekształcaniu tłuszczy i kwasów żółciowych – wymienia dobry dietetyk.

Naukowcy podają, że za 80% odporności odpowiadają właśnie jelita!

Żeby zadbać o prawidłowy skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej należy odżywiać się regularnie, a także pamiętać o podstawowych zasad żywienia – przypomina dietetyczka z Wrocławia.

Jakie zasady stosować w codziennym odżywianiu, aby wzmocnić odporność dzieci?

- Dieta dziecka (i dorosłego) powinna obfitować w warzywa – co najmniej 4-5 porcji dziennie i owoce. Dodajmy surowe warzywa do kanapek (lub pokrojone  w osobnych pojemniczku). W miarę możliwości warto zapewnić dziecku 2 daniowy obiad z zupą bogatą w warzywa (dietetyk Wrocław poleca dodawać nasiona roślin strączkowych, które nie tylko zagęszczają zupę, ale dostarczają mnóstwo cennego błonnika, witamin i minerałów), a do drugiego dania obowiązkowy spory udział warzyw w postaci warzyw gotowanych, sałatek lub surówek. Na podwieczorek świetnie sprawdzą się warzywno-owocowe koktajle. Cennym dodatkiem do koktajli jest zielone warzywo (np. natka pietruszki, jarmuż, szpinak baby), awokado i siemię lniane lub nasiona chia (bogate w kwasy omega 3). Dziecko powinno zjeść co najmniej 1-2 owoce dziennie, najlepiej w formie surowej (najwięcej witamin, minerałów i błonnika kryje się w skórce, podkreśla dietetyk Wrocław).

- Z diety należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso – nadmiar może mieć negatywny wpływ na florę jelitową. Dietetyk Wrocław poleca do smarowania pieczywa używać masła 82 % tł lub pasty z awokado, a do przyrządzania potraw olej rzepakowy, oliwę z oliwek i inne oleje roślinne. Czerwone mięso najlepiej ograniczyć do  1-2 porcji tygodniowo. Dobrym zamiennikiem mięsa chociaż raz w tygodniu mogą być nasiona roślin strączkowych, z których można zrobić pyszne kotleciki, gulasze, użyć jako nadzienie do razowych naleśników czy pierogów, które tak lubią dzieci. Z ciecierzycy można zrobić pyszną panierkę (dietetyk poleca panier z ciecierzycy).

- Wprowadzić do diety fermentowane napoje mleczne takie jak jogurt naturalny, czy kefir –-podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni. Jeśli dziecko nie przepada, to można dodać do nich owoce (najlepiej drobne, typu maliny, borówki, porzeczki), ewentualnie dosłodzić miodem lub przygotować pyszny, zdrowy koktajl.

- Jak najczęściej należy wplatać w menu dziecka kiszonki –np. kiszoną kapustę, ale też kiszone ogórki, buraki. Dietetycy polecają sok z kiszonego buraka, który można przygotować samemu lub kupić w warzywniaku. 

Poza dbaniem o florę jelitową istnieją również inne metody na wzmocnienie odporności, które większość osób pamięta jeszcze z domu rodzinnego lub przekazywane jako rady od pokoleń . W okresie wzmożonej ilości zachorowań należy wprowadzić do diety przyprawy i dodatki wzmacniające odporność.

Jakie dodatki do dań zastosować w okresie jesienno-zimowym?

 - czosnek.

 Wystarczy codziennie spożyć 2 ząbki czosnku, by dzięki swojemu bakteriobójczemu działaniu chronił nas przed chorobami i wspomagał powrót do zdrowia podczas przeziębienia, zapalenia gardła lub grypy. Znanym, ale niekoniecznie lubianym „babcinym” sposobem na przeziębienie jest mikstura z mleka, czosnku, miodu i masła. Oprócz wzmocnienia odporności czosnek ma działanie prozdrowotne i profilaktyczne. Obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko chorób, obniża stężenie cholesterolu, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy. Jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu oddechowego, pokarmowego i grzybicy.

- cebula

Wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, zapalenia gardła i kaszlu. Wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, wspomaga trawienie i wzmacnia kości. Cebula swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza dużej dawce witaminy C i rutynie, które podobnie jak znane leki zwiększające odporność uszczelniają naczynia włosowate, mają działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Znanym specyfikiem na kaszel jest syrop z cebuli, soku z cytryny i miodu, który należy wypijać kilka razy dziennie po 1 łyżce.

- miód

Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę miodu w połowie szklanki letniej wody, by zwiększyć ochronę przed chorobą. Zmniejsza objawy kaszlu, działa antybakteryjnie i ma zdolność do neutralizowania substancji toksycznych. Korzystne efekty zdrowotne daje miód w przypadku kaszlu i bólu gardła. Oprócz tego, że zapobiega infekcjom, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

- aloes

Przypisuje mu się działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Łagodzi objawy kaszlu, astmy, łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz przyśpiesza regenerację skóry. Bardzo dobrze wpływa na odporność i przyśpiesza czas rekonwalescencji po wielu chorobach. Pozytywne efekty daje już 1 łyżeczka miąższu aloesowego rozpuszczonego w 1 szklance wody.

- maliny

Właściwościom napotnym syropu lub naparu z malin i ich liści można wykorzystać w zwalczaniu przeziębień, bakterii i wirusów. Z kolei ściągające działanie tego owocu pozwala wykorzystać maliny w zwalczaniu biegunek. Są odpowiednim wyborem w łagodzeniu objawów nieżytu żołądka i jelit. Niektórzy twierdzą, że maliny korzystnie wpływają na stymulację organizmu do produkcji czerwonych krwinek, a co za tym idzie są polecane dla osób z niedokrwistością.

- czarny bez

Wywar z jego kwiatów ma właściwości napotne i moczopędne. Owoce z kolei działają przeciwbólowo oraz zwiększają odporność. Dodatkowo są jednymi z lepszych źródeł witaminy C.

Spośród suplementów diety dobry dietetyk poradni centrum Dietetyczne Nutri-Med poleca witaminę D i kwasy omega 3 w postaci wysokiej jakości tranu i olejów rybich.

 Aby dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega -3 należy zjadać 2 porcje tłustych ryb w ciągu tygodnia. Warto pamiętać, że wiele gatunków ryb jest niepolecanych dla małych dzieci (a także kobiet w ciąży i karmiących), co przestawia niżej tabela opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Zamiast 1 porcji ryby możemy wybrać garść orzechów włoskich, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1,5 łyżki nasion chia lub 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego. Jednak podawanie olejów roślinnych nie może stanowić jedynego źródła kwasu DHA w diecie dzieci, stąd warto oprócz urozmaiconej diety wprowadzać suplementację, co najmniej w sezonie jesienno-zimowym.

Gatunki ryb i owoców morza zalecane, dopuszczalne oraz niezalecane dla małych dzieci według IŻŻ 2017

Zalecane

Dopuszczalne nie częściej niż 1 porcja na tydzień

Niezalecane

Łosoś norweski hodowlany

Szprotki

Sardynki

Sum

Pstrąg hodowlany

Flądra

Krewetki

Przegrzebki

Ostrygi

Dorsz

Krab

Ryba maślana

Makrela atlantycka

Morszczuk

Langusta

Karp

Halibut

Marlin

Okoń

Żabnica

Makrela hiszpańska

Śledź

 

Miecznik

Rekin

Makrela królewska

Tuńczyk

Węgorz amerykański

Płytecznik

Łosoś bałtycki wędzony

Śledź bałtycki wędzony

Szprotki wędzone

Szczupak

Panga

Tilapia

Gardłosz atlantycki

 

Podsumowując, aby zapewnić dziecku obronę przed różnymi infekcjami, a także lepsze zdrowie i rozwój trzeba zapewnić mu zdrowe i zbilansowane posiłki przyjazne mikroflorze jelitowej, dbać  o regularną aktywność fizyczną i czas spędzony na świeżym powietrzu, wplatać produkty od lat uznawane za poprawiające odporność (czosnek, cebula, miód, aloes, maliny, czarny bez), a także w sezonie od października do kwietnia wprowadzać suplementację witaminą D i kwasami omega 3.

Po zdrowy i zbilansowany jadłospis dla Twojego dziecka zapraszamy do Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.