Z czym kojarzy nam się rzeżucha?

Zazwyczaj ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy.

Co kryje w sobie rzeżucha podpowie dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.

Roślina, która kojarzy się głównie z ozdobą wielkanocnego stołu,  kryje w sobie wiele cennych zalet.



Dostarcza wielu witamin (A, C, B, K, E) oraz minerałów (żelazo, wapń, fosfor, cynk, selen, magnez, jod i innych), dzięki czemu polecana jest zwłaszcza dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym, i innym, które potrzebują szczególnego doładowania witaminowego – podkreśla dietetyczna z Poradni Dietetycznej we Wrocławiu.

Jakie jeszcze właściwości ma rzeżucha?

Ze względu na spore zawartości witaminy C i K jest polecana ochronnie przy chorobach układu sercowo- naczyniowego. Znacząca zawartość wapnia może chronić przed osteoporozą, a jod jest pomocny w leczeniu chorób tarczycy. Regularne spożywanie rzeżuchy poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Ta roślina ma także wiele innych pozytywnych właściwości, np. m.in. antyoksydacyjne – co chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność organizmu, a także oczyszczające – rzeżucha działa dezynfekująco na układ pokarmowy i jamę ustną oraz pomaga zwalczać pasożyty i trądzik, a także reguluje przemianę materii. Regularne spożycie rzeżuchy wspomaga wyrównanie cukru, a również działa moczopędnie, co jest pomocne w chorobach nerek.

Warto jeść rzeżuchę częściej w ciągu roku, nie tylko od Święta.

Lekko pikantny aromat rzeżuchy powoduje, że jest znakomitym dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek czy zup.

  • Jak posadzić rzeżuchę?
  • Kiedy najlepiej zasiać rzeżuchę, żeby była najbardziej urodziwa na Święta Wielkanocne?
  • Wystarczy posiać ją na kilku płatkach kosmetycznych na talerzyku i dbać, żeby były ciągle mokre. W ciągu 5 dni doczekamy się kiełkującej roślinki, która pięknie udekoruje stół Wielkanocny i urozmaici posiłki.
  • Dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med proponuje kilka przepisów z rzeżuchą:
  • Mini roladka z łososiem, twarożkiem i rzeżuchą [1 porcja]: plaster łososia wędzonego na zimno, ok. 50g twarogu chudego/ półtłustego, 2-3 pomidorki koktajlowe, ¼ ogórka zielonego, łyżeczka posiekanego koperku, łyżka rzeżuchy, łyżeczka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Twarożek wymieszać z warzywami, jogurtem i doprawić. Masę twarożkową wysmarować płat łososia, zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką. (164 kcal, 26g białka, 4 g tłuszczu, 6g węglodowanów, 1g błonnika)
  • Sałatka z rzeżuchą, awokado i z jajkiem [1 porcja]: 2 garście rzeżuchyi, kilka liści sałaty, ½ miękkiego, dojrzałego awokado, 1 jajko na twardo, łyżeczka siemienia lnianego. Sos: łyżeczka oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, opcjonalnie odrobina miodu. Porwać liście sałaty, awokado i jajko pokroić w kostkę, siemię podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem. (270 kcal, 9g białka, 23g tłuszczu, 5g węglowodanów, 4 g błonnika)
  • Pasta witaminowa z rzeżuchą [1 porcja]: 100g sera twarogowego chudego, 3 rzodkiewki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka jogurtu naturalnego. Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce, ser połączyć z jogurtem, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Wszystko wymieszać i doprawić. (142 kcal, 27g białka, 1g tłuszczu, 6g węglowodanów, 1,3 g błonnika)