Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med uważa, że dynia to bogactwo witamin i składników mineralnych, a ponadto znakomita inspiracja do tworzenia pysznych dań. Czy już wiesz, co przygotujesz z dynią w roli głównej? Dietetycy z wrocławskich gabinetów przygotowali pyszne przepisy i ciekawostki na temat tego wyjątkowego warzywa.
WARZYWO O WIELU „TWARZACH”
Nikomu nie trzeba przedstawiać pomarańczowej odmiany dyni, mówi dietetyk Wrocław. Najpopularniejsza w kuchni polskiej, o słodkim miąższu, jest idealna do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Zupa z tej właśnie odmiany wypada znakomicie. Sam możesz się o tym przekonać.Dietetyk z Wrocławia zachęca do przygotowania niezbędnych składników i ugotowania to znakomitego dania.
Muscat de Provence to inna odmiana dyni, tłumaczy dietetyk, którą też warto spróbować. Charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym-czerwonym miąższem. Znakomicie nadaje się do placków i potraw makaronowych.
Delikatnie orzechowym i kremowym smakiem może pochwalić się dynia Hokkaido - podkreśla dietetyczka z poradni dietetycznej we Wrocławiu.
Jakie jeszcze są odmiany dyni?
Inne odmiany dyni to makaronowa (delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe pasemka) i piżmowa (słodka, o orzechowej nucie, doskonała do zup, zapiekanek, chlebów i ciast).
Dynia to przede wszystkim smakowity miąższ, który ma w sobie samo zdrowie - wyjaśnia dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy z grupy B i C, a także takie pierwiastki jak wapń, żelazo, magnez i fosfor.
To pestka!
Może się wydawać, że pestki są bez znaczenia. Nie w przypadku dyni - uważa dietetyk z gabinetów dietetycznych we Wrocławiu. Obfitują w duże ilości cynku. Ten ma wiele zalet m.in. wpływa pozytywnie na cerę. Dyniowe pestki to także witaminy z grupy B, niacyna i fitosterole, które chronią przed miażdżycą. Dietetyk Wrocław proponuje wzbogacać swoje codziennie menu w pestki dyni, dosypując je do sałatek, ciast i chleba.
Nie zapomnij o oleju z nasion
Według dietetyka z poradni we Wrocławiu z pestek dyni da się wycisnąć coś więcej, a mianowicie olej, który też obfituje w wiele składników przydatnych naszemu organizmowi. Pamiętaj jednak, by nie używać go do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki. Dyniowy olej bogaty jest w kwasy omega-3 i omega-6. Potrzebujemy ich do budowy błon komórkowych, a ponadto pomagają nam w koncentracji, chłonięciu wiedzy i poprawie pamięci. Olej to także witamina młodości i płodności, czyli witamina E. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.
Na zdrowie!
PRZEPISY NA DANIA Z DYNI opracowane przez dietetyków z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:
Pyszna zupa z dyni [3 porcje]- 400g miąższu z dyni, dwa pomidory, włoszczyzna, cebula, 2-3 szklanki bulionu warzywnego, łyżeczka masła, sól i pieprz. Masło podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulką. Oprósz ją solą i pieprzem. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pokrojone pomidory, dynię oraz włoszczyznę. Gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj i dopraw do smaku. Gotową zupę można zabielić jogurtem naturalnym.
Zupa dyniowa z imbirem i sokiem z pomarańczy z grzankami czosnkowymi [2 porcje] – 400g dyni umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Na płaskiej łyżeczce masła delikatnie podsmażyć łyżeczkę startego imbiru, dorzucić posoloną dynię i chwilkę smażyć. Następnie dodać soku wyciśniętego z ½ pomarańczy oraz dodać bulion warzywny tak, by przykrył dynię. Gotować, aż dynia zmięknie, dodać 100g serka śmietankowego i zmiksować blenderem na krem. Zupę doprawić imbirem w proszku i solą. Gotowe danie posypać łyżką płatków migdałowych oraz podawać z grzankami z 1 kromki chleba żytniego z czosnkiem.
Placki z dyni z fetą [1 porcja] - 250g dyni, łyżka maki razowej, jajko, 50g sera feta, 1-2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, olej do smażenia – 2 łyżki, 2 łyżki posiekanych pestek dyni. Sposób przyrządzania: Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć sola, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę. Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajko, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Łyżka wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor. Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem
Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym [12 sztuk] - 300 g pieczonej dyni, 1 świeża pomarańcza, 100 ml mleka, 100 g masła, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 150 g cukru, 1 budyń śmietankowy (w proszku), ½ słoiczka powideł śliwkowych. Przygotowanie:Upiec dynię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok (odmierzyć 50 ml soku).Upieczoną dynię zmiksować blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać rózgą.Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać.Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników w jednolite ciasto bez widocznej białej mąki).Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. WSKAZÓWKI * jak upiec dynię: dynię umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać). Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić na później.
Kurczak pieczony z dynią [2 porcje]- 200g kurczaka, 200g dyni, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, bazylia, majeranek, oregano. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki. Kurczaka i dynię posmarować oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą i pieprzem. Kurczaka dodatkowo oprószyć ziołami. Formę żaroodporną posmarować odrobiną oliwy, ułożyć w niej kurczaka a pomiędzy nim kawałki dyni. Piec 45 min w 180st.
Dietetyk z poradni Nutri-Med we Wrocławiu zachęca do spróbowania różnych gatunków dyni i przyrządzenia pysznych potraw.