Dietetyk z Wrocławia uważa, że najbardziej popularna jest herbata czarna. Często kojarzona z czarnym naparem, którego smak prawie każdemu odpowiada. Tymczasem rodzajów herbat jest znacznie więcej a ich smak, aromat a przede wszystkim właściwości nie mają sobie równych. Czy wiesz, że herbata była kiedyś sprzedawana wyłącznie w aptekach jako lek?
HISTORIA HERBATY
Herbata związana jest z Chinami, którą przed tysiącami lat uznawano za roślinę o właściwościach uzdrawiających i oczyszczających. Pierwotnie używano jej więc jako lek, dlatego można ją było kupić wyłącznie w aptekach. Pita była głównie przez cesarzy i królów.
Polska nazwa stanowi połączenie dwóch słów łacińskich: herba oznaczającego zioło, ziele oraz thea – ziele herbaciane. Na terenie naszego kraju picie herbaty nie było popularne a jeden z przedstawicieli stanu duchowieństwa, biskup Ignacy Krasicki uważał ją za „trunek mdlący”. Znacznie większym powodzeniem i zainteresowaniem cieszyła się kawa, której, jak pisze Kordian Tarasiewicz w książce „Kawa i herbata na ziemiach polskich” w II połowie XVIII wieku sprzedawano rocznie 470 ton. Dla porównania – herbaty zaledwie 19 ton. Sytuacja ta wyrównała się jednak w ciągu kolejnego wieku, gdyż pod koniec XIX wieku sprzedawano około 1300 ton herbaty i tyle samo kawy.
Zainteresowanie herbatą w naszym kraju wzrosło głównie z dwóch powodów. Nauczono się ją parzyć, gdy w sprzedaży pojawiły się samowary. Spadła też cena cukru, bowiem w połowie XIX wieku w Polsce nastąpił gwałtowny rozwój przemysłu cukierniczego. Dzięki cukrowi smak herbaty wydał się wielu Polakom dużo przyjemniejszy...
HERBATA DZIŚ
Zainteresowanie herbatą jest dziś duże, choć nadal wiele osób chcąc się obudzić sięga po kawę. Z kawą wiąże się jednak pewne niebezpieczeństwo. Otóż, kojarzy się ona z ciasteczkiem, które często towarzyszy kawie a to, jak powszechnie wiadomo, zbędne kilogramy. Jeśli ich nie chcesz, zasmakuj się w herbatach, których smak i aromat wprawi Cię w dobry nastrój, poprawi koncentrację, wzmocni odporność, przyniesie więc szereg korzyści. Do wyboru masz nie tylko czarną herbatę, której smak nie wszystkim odpowiada. Spróbuj innych rodzajów herbaty: zielonej, białej, czerwonej.
RODZAJE HERBAT
W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów herbat, mówi dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, które zamknięte są w osobnych torebkach lub w opakowaniach, gdzie liście herbaty przeznaczone są do parzenia w dzbankach czy specjalnych sitkowych zaparzaczach.
Przed zalaniem herbaty wodą należy sprawdzić, jaka temperatura jest zalecana -podkreśla dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med. To bardzo ważne, gdyż herbatę zieloną i białą zalewa się wodą nieco ostudzoną, o temperaturze 60-80 stopni C.
Nie bez znaczenia pozostaje też długość parzenia herbaty. Krótko parzona ma najsilniejsze działanie pobudzające, gdyż wtedy do wody dostaje się największa ilość kofeiny. Im dłuższy czas parzenia tym herbata działa bardziej uspokajająco. Niektóre rodzaje herbat, np. zieloną i białą można parzyć kilkukrotnie za każdym razem wydobywając z niej cenne właściwości. Co kryją w sobie poszczególne rodzaje herbat i jakie mają właściwości zapytaliśmy dietetyka z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu?
Herbata czarna – uprawiana w Chinach, Indiach, Afryce. Liście czarnej herbaty przechodzą przez fazę więdnięcia, zwijania, następnie poddawane są całkowitej fermentacji i suszeniu. Proces ten obniża ilość przeciwutleniaczy, nadaje naparowi charakterystycznego smaku i aromatu. Fermentacja zwiększa ilość kofeiny w herbacie. W porównaniu do herbaty zielonej jest jej dwukrotnie więcej. Dla poprawy smaku jest ona często mieszana z innymi dodatkami- podkreśla dietetyk z Wrocławia.
Właściwości czarnej herbaty:
-
obniża ciśnienie krwi,
-
eliminuje powstawanie kamienia nazębnego,
-
zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi,
-
obniża ryzyko zawału serca,
-
usprawnia proces myślenia.
Herbata czerwona (Pu-erh) – liście czerwonej herbaty poddawane są częściowej fermentacji, w wyniku której napar zyskuje charakterystycznego ziemistego aromatu. Wszystkie gatunki herbaty pu-erh pochodzą z krótko suszonej herbaty zielonej przechodzącej proces post fermentacji. Ten rodzaj herbaty słynie przede wszystkim z tego, że wspomaga spalanie tłuszczu i reguluje poziom cholesterolu.
Właściwości czerwonej herbaty:
-
działa wzmacniająco,
-
oczyszcza organizm z toksyn,
-
obniża poziom cholesterolu,
-
ułatwia usuwanie tłuszczu.
Herbata zielona – lekko gorzkawa i cierpka w smaku, choć o tym decyduje przede wszystkim miejsce uprawy, stanowisko i nasłonecznienie a także gatunek, bo jej odmian jest wiele. Napar z zielonej herbaty uprawianej w Chinach i Japonii ma jasnożółty lub jasnozielony kolor. Jest to jedna z najzdrowszych rodzajów herbat, której liście nie podlegają procesowi fermentacji. Nadaje się do kilkukrotnego zaparzania.
W liściach zielonej herbaty znajdują się flawonoidy o właściwościach przeciwnowotworowych oraz wiele minerałów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Właściwości zielonej herbaty:
-
obniża ciśnienie krwi,
-
wzmacnia naczynia krwionośne,
-
chroni przed próchnicą,
-
przyspiesza przemianę materii,
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Herbata biała – najdroższa herbata na świecie. Jej liście zbierane są wczesną wiosną, kiedy nie są jeszcze rozwinięte. Nie fermentują, dzięki czemu biała herbata ma delikatny smak. Nazwa nie odnosi się do koloru naparu, biała herbata ma bowiem kolor słomkowy, lecz do srebrnobiałych włosków pąków rośliny. Odmian białej herbaty jest kilka i mają one wpływ na ostateczny kolor aromat napoju.
Właściwości białej herbaty:
-
poprawia koncentrację oraz przepływ krwi w organizmie,
-
przeciwdziała procesowi starzenia się,
-
działa pobudzająco i orzeźwiająco,
-
wzmacnia odporność (zawiera dużą ilość witaminy C),
-
przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych (zawiera związki antyoksydacyjne i antymutogenne).
Nastała jesień a wraz z nią długie wieczory. Nie ma nic przyjemniejszego od dobrej książki, ciepłych kapci i filiżanki herbaty. Którą wybierasz?
Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.