Komosa ryżowa czyli quinoa – przepisy – dietetyk wrocław

Jak przyrządzić QUINOE?

Komosa ryżowa inaczej quinoa to zboże zyskujące coraz więcej sympatyków w naszym kraju uważa dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

  • Quinoa zawiera znaczne ilości błonnikaktóry pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu i ograniczeniu uczucia głodu podczas odchudzania.

  • Ziarna quinoa zawierają znacząco więcej żelaza i cynku niż inne zboża. 

  • Nasiona komosy ryżowej zawierają fitoestrogeny ograniczające utratę estrogenów z organizmu. Stosuje się je zwłaszcza w okresie menopauzy u kobiet, aby zrównoważyć poziom hormonów.

  • Komosa obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności w kwas alfa-linolenowy, który zaliczany jest do grupy kwasów omega-3.

  • Nasiona komosy cechują się obecnością wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, które organizm sam nie wytwarza i które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ze względu na korzystny skład aminokwasowy komosa polecana jest osobom pozostającym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

  • Ze względu na brak glutenu jest zdrową alternatywą dla osób będących na diecie bezglutenowej.

 Przepisu Qiunoa (komosa):

Pudding z quinoa

1,5 szklanki mleka 1,5% tłuszczu można użyć migdałowe lub kokosowe o obniżonej zawartości tłuszczu)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii

4 łyżki wody

3 łyżki słodziku (stewii, ksylitolu)

szczypta cynamonu

½ szklanki komosy ryżowej

filiżanka owoców jagodowych (jagody, maliny, truskawki)

5 sztuk pistacji do przybrania

 

Przepłukać komosę ryżową. Połączyć mleko, słodzik, cynamon i wanilię w rondelku. Doprowadzić do wrzenia. Dodać komosę i zamieszać. Gotować na wolnym ogniu częściowo zakryte około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Schłodzić. Połączyć z owocami i krojonymi pistacjami.

Quinoa zapiekana [2 porcje]

1/4 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
1 gruszka
2 brzoskwinie

1 łyżeczka słonecznika
1 łyżka płatków owsianych
 

Komosę ryżową ugotować w szklance wody z dodatkiem odrobiny soli wg czasu wskazanego na opakowaniu. Gruszkę i brzoskwinię pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jabłka i gruszki, na nich komosę ryżową, a na niej brzoskwinie i znów warstwę komosy. Płatki owsiane i słonecznik wymieszać i położyć na wierzch. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podawać z jogurtem naturalnym.

Quinoa z warzywami
1/2 szklanki komosy ryżowej
1/2 garść fasolki szparagowej
1/2 brokuła
2 marchewki
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Ugotować na patelni podsmażyć posiekaną papryczkę chilli, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, paprykę i marchewkę. Posolić i oprószyć pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać ugotowane: quinoę, brokuła i fasolkę. Zamieszać.

Dietetyczki z poradni dietetycznej Wrocław zachęcają do spróbowania komosy ryżowej.