Dieta antyhistaminowa, według dietetyka z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu, ma na celu zmniejszenie wydzielania histaminy. Histamina jest to związek, który gwałtownie uwalnia się w trakcie reakcji immunologicznej na alergeny.
Histamina ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. na wydzielania kwasu solnego w żołądku, na perystaltykę jelit, na rytm snu, proces uczenia się u myślenia, na wzrost i różnicowanie się komórek - tłumaczy dietetyk z Wrocławia.
Wzrost stężenia histaminy w organizmie może pojawiać się u osób z objawami alergii, ale także w wyniku wysiłku fizycznego, nagłego stresu, wahań hormonalnych, chorób infekcyjnych, ostrych zakażeń żołądkowo – jelitowych.
Według dietetyka Nutri-Med Wrocław można dietę uzupełnić o suplementację witaminą C, która niweluje skutki aktywności histaminy w organizmie oraz witaminy B6, która jest koenzymem w metabolizmie aminokwasu.
Jaką dietę stosować?. Należy się wystrzegać produktów o wysokiej zawartości histaminy - podkreśla dietetyk z gabinetu dietetycznego we Wrocławiu:
- produktów długo dojrzewających, surowych wędlin, serów powstałych z surowego mleka
- produktów nadpsutych i źle przechowywanych.
- produktów powstałych dzięki fermentacji bakterii, typu: kapusty kwaszonej, octu, dojrzałych serów oraz wina
- alkoholu
- ryb o czerwonym mięsie: makreli, tuńczyka, sardynek oraz wieprzowiny
- z warzyw: kiszona kapusta, pomidory oraz szpinak
- produkty z dużą zawartością chemicznych dodatków do żywności
Dobrze tolerowane produkty wedłud dietetyka to:
- ziemniaki, ryż, kukurydza, orkisz, amarantus, płatki owsiane
- jaja
- migdały
- twarogi, serki wiejskie, mleko, śmietana, jogurty, sery żółte młode, które nie powstały z surowego mleka, np. sery maślane
- mięso: indyk, kurczak, wołowina
- białe ryby: dorsz, sandacz, sola, morszczuk
- szynka z indyka, tostowa, prasowana (bez surowych)
- kiełbasa szynkowa, frankfurterki w ograniczonych ilościach
- owoce: jabłka, czerwone jagody, czarna porzeczka, morele, nektarynki, brzoskwinie, melony, mango, liczi, khaki, rabarbar
- warzywa: marchew, brokuły, kalafior, kapusta, buraki, dynia, cebula, rzodkiewki, ogórek, por, czosnek, kukurydza, szparagi, papryka, sałata, boćwinka
Nietolerowane produkty, które dietetyk z wrocławksiej poradni dietetycznej Nutri-Med eliminuje z diety antyhistaminowej to:
- z warzyw: pomidory, ketczup, szpinak, groszek, soczewica, fasola, fasola szparagowa, pieczarki borowiki, awokado, bakłażan, kiszona kapusta. Warzywa marynowane.
- z owoców: gruszki, kiwi, pomarańcze, banany, ananasy, maliny, truskawki, grejpfrut, cytrusy, papaja, czerwone śliwki,
- czekolada, kakao, orzechy włoskie oraz nerkowca,
- pieczywo drożdżowe
- sery: ementaler, camembert, roguefort, parmezan, ser górski, sery z surowego mleka
- ryby o czerwonym mięsie: makrela, sardynka, sardela, śledzie (w każdej postaci), tuńczyk
- ocet i produkty marynowane octem
- kiełbasy z surowego mięsa: np. prosciutto, salami, myśliwska, boczek
- substancje dodatkowe
- alkohol
Zalecenia żywieniowe dietetyczki z poradni dietetycznej Nutri-Med:
Śniadanie: pieczywo bez drożdży posmarowane masłem + do wyboru twarogi/ serki wiejskie/ jajka/ dozwolone chude wędliny + warzywa (unikamy popularnych pomidorów!). Alternatywnie można zjeść płatki owsiane z owocami suszonymi i dodać orzechy laskowe lub migdały.
Mieszanka kaszy jaglanej i bakalii na wodzie/mleku [1 porcja]: 2 łyżki kaszy jaglanej (26g), 2 łyżki płatków owsianych (20g), pół mniejszego jabłka (ok. 40g), łyżka orzechów laskowych, łyżka suszonej żurawiny, łyżeczka oleju lnianego. Można dodać plasterek świeżego imbiru, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu. Kaszę wypłukać, przelać gorącą wodą, dodać płatki owsiane, a następnie zalać wrzątkiem (1-1,5 szklanki). Dodać imbir, pokrojone w kostkę jabłko, orzechy, cynamon, kardamon i dalej gotować, aż do wchłonięcia wody, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Ciepłą kaszkę włożyć do miseczki, dodać łyżeczkę oleju lnianego, posypać żurawiną, lekko wymieszać.
Zielony twarożek [1 porcja] - 100g sera twarogowego chudego, pół ogórka, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka jogurtu naturalnego, można dodać łyżkę posiekanego koperku. Sposób przyrządzania: Ogórka zetrzeć na tarce, ser połączyć z jogurtem, szczypiorem i ewentualnie koperkiem. Wszystko wymieszać, doprawić.
Serek wiejski na słodko [1 porcja]: 150g serka wiejskiego wymieszać z musem jabłkowym bez cukru GoGo Squeez 90g. Można dodać łyżkę otrębów pszennych.
Jajecznica ze szczypiorkiem [1 porcja]: 2 jaja, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, łyżeczka oliwy z oliwek. Szczypiorek podsmażyć na oliwie. Wbić jaja i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
II śniadanie: najwygodniejsze będą kanapki z dodatkami jak przy pierwszym śniadaniu
Przegryzka: między głównymi posiłkami: dozwolone owoce, jogurty, kefiry, maślanki, ciastka zbożowe, wafle ryżowe
Obiady: proporcje talerza obiadowego: ½ - warzywa gotowane/ surówki (te dozwolone), ¼ chude mięso lub białe ryby, ¼ produkty skrobiowe: ryż, makaron, ziemniaki, kasza (wybieramy produkty z pełnego ziarna)
Ryba w ziołach z grilla [1 porcja] - 200g dorsza, morszczuka lub mintaja. Mieszanka oliwna: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, po łyżce: pietruszki, koperku, kolendry lub oregano i szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Sposób przyrządzania: Rybę posmarować mieszanką oliwną i upiec na grillu lub w piekarniku w folii ok 20 min.
Ryba pomidorami i bazylią [1 porcja] – 200 g fileta z dorsza, 3 plasterki pomidora (najlepiej bez skórki) ząbek czosnku, kilka liści bazyli (moze być suszona) – Fileta dobrawić pieprzem i przyprawą do ryb na wierzchu poukładać posiekany czosnek, bazylię i pomidora. Zawinąć w folię i piec na grillu lub patelni ok 15-20 minut.
Ryż z polędwicą i warzywami [1 porcja] - Z połówki papryczki chili usunąć pestki, pokroić w paseczki. Kilka różyczek brokułu i paprykę czerwoną umyć i oczyścić. Około 15 dag polędwicy wołowej pokroić w kostkę. Mięso posypać solą, pieprzem i innymi przyprawami do smaku. W woku lub patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać papryczki chili. Dodać polędwicę, krótko podsmażyć, następnie dodać brokuły, paprykę i poddusić. Wlać ¼ szklanki bulionu. Wymieszać. Gotować 5-10 minut od zagotowania. Mięso podawać z ugotowanym ryżem – 2 łyżki na porcje – ok. 1/3 woreczka.
Filet z indyka pieczony z marchewką i selerem [1 porcja] – filet z piersi indyka/kurczaka ok 150g, 1 mniejsza marchew, 1/2 małego selera, pietruszka, zioła przyprawy do wyboru, 1 łyżeczka oliwy. Fileta oprósz ziołami, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i obłożyć nimi kurczaka, skropić oliwą. Całość zawinąć w folię i upiec na patelni lub grillu/piekarniku.
Zupa z dyni [2-3 porcje]: 400g miąższu z dyni, włoszczyzna, cebula, 2-3 szklanki bulionu warzywnego, niepełna łyżka masła, sól i pieprz. Masło podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulką. Oprósz ją solą pieprzem. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj dynię oraz włoszczyznę. Gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj i dopraw do smaku. Gotową zupę można zabielić jogurtem naturalnym. Można doprawić pieprzem cayenne, imbirem- wedle uznania.
Polędwica z sosem kalafiorowym [1 porcja]- polędwica wołowa – 120g, ½ kalafiora, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz, papryka w proszku, estragon. Polędwicę przyprawić solą, pieprzem, estragonem i papryką. Mięso włożyć do naczynia do gotowania na parze, do drugiego naczynia włożyć podzielonego na różyczki kalafiora. Całość gotować przez 15-18 minut. Kalafiora następnie zmiksować z wywarem na puree, doprawić solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodać jogurt. Można posypać natką pietruszki. Mięso można również upiec w folii lub w piekarniku. Kalafiora ugotować, a następnie zmiksować. Dalej czynić tak jak w przepisie.
Cukinia z imbirem i kurczakiem [ 1 porcja ] - średnia cukina, kilka plastrów imbiru, pierś z kurczaka pojedyncza-150g, 1 łyżka oleju, łyżka lub 2 płaskie jogurtu naturalnego z czosnku, zioła, sól. Cukinię można obrać, pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli, zioła, imbir, podsmażyć na oleju lub polać olejem i wstawić do piekarnika (żeby zmiękła – nie jest to konieczne). Pierś z kruczka pokroić w paseczki i poddusić. Całość wymieszać, dodać jogurt z czosnaczkiem posypać zieleniną.
Zupa krem marchewkowo- brokułowa [2-3 porcje]: średni brokuł, 2-3 duże marchewki, 1l wywaru z kostki rosołowej lub udka z kurczaka bez skóry, sól, pieprz. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Marchewkę umyć i obrać. Warzywa zalać wodą, dodać kostkę rosołową i/lub udko z kurczaka. Gotować na małym ogniu 30 minut. Doprawić. Dodać koperek i zmiksować.
Kolacje: kanapki lub sałatki z dozwolonych warzyw
Sałatka wiosenna z twarogiem [1 porcja] - 3 rzodkiewki, pół cebuli lub szczypior - wg.uznania, ok 150g serka wiejskiego, najlepiej light. Sposób przyrządzania: Rzodkiewkę umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Cebulę (lub szczypior) drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, przyprawić, delikatnie wymieszać.
Sałatka z jajek i brokułów [1 porcja]: 5 dużych różyczek brokułu, 1 jajo na twardo, 1 gruntowy ogórek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Brokuł ugotować, podzielić na mniejsze różyczki. Ogórka pokroić w plasterki, jajko w cząstki. Delikatnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku. Posypać łyżeczką płatków migdałowych.
Kurczak na ciepło z marchewką i papryką [1 porcja]: połowa małej piersi z kurczaka, mała marchewka, pół papryki żółtej lub czerwonej, łyżka oliwy z oliwek. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w talarki lub kostkę marchewkę, dusić, na koniec dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką itp.
Koktajl z krewetek [1 porcja] – 50 g obranych krewetek, 1 marchew, kilka liści sałaty (mogą być różne rodzaje), ½ ogórka zielonego, pół łyżeczki majonezu i łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta curry. Marchewkę i ogórka umyć, obrać, pokroić w słupki. Liście sałaty umyć, porwać na kawałki. Krewetki gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, curry. Wszystkie składniki układać w pucharkach warstwami: warzywa, krewetki, sos. Na koniec udekorować pojedynczymi krewetkami i sałatą.
Sałatka z kukurydzą i wędliną [1 porcja] – 4 plasterki chudej wędliny drobiowej, ½ żółtej papryki, 4 liście sałaty lodowej (lub różne rodzaje sałat), pół cebulki, łyżka kukurydzy, łyżeczka oliwy z oliwek z łyżeczką sosu vinegrett lub innego sałatkowego+ łyżka lub 2 wody, przyprawy, można dodać rzodkiewki – wg.uznania. Sposób przyrządzania: Wędlinę pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki pokroić na paseczki, cebulkę na talarki. Wszystko wymieszać i polać sosem.
Sałatka z wędliną i ziarnami [1 porcja]: 3 liście sałaty, garść rukoli, 3 plasterki chudej szynki drobiowej, 5 pomidorków koktajlowych lub jeden duży, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku. Poszarpać sałatę, pokroić szynkę i pomidorki. Składniki połączyć, posypać ziarnami.
Ryba po grecku [1 porcja]: fileta z ryby morskiej (mintaj) ok.120g, kawałek selera, poł pietruszki, mała marchewka, łyżka oliwy, sól, pieprz. Rybę smażymy na oliwie. Warzywa zetrzeć na dużych oczkach, dodać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać przecier pomidorowy, pieprz i sól. Zalać rybę i ostudzić.
zapraszamy na konsultacje online lub z dietetykami w gabinetach dietetycznych Nutri-Med we Wrocławiu.