Zdrowe grillowanie – dietetyk wrocław

Kiedy zbliża się majówka każdy myśli o rozpoczęciu sezonu grillowego, który trwa aż do jesieni. Na myśl przychodzą kiełbaski, szaszłyki, żeberka, karkówka, ryby, warzywa. Jak grillować, by to, co spożywamy było dla nas nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe?

Grillowanie kojarzy się nam z wypoczynkiem na świeżym powietrzu, naturą, relaksem. Nie zawsze jednak, pomimo spędzania czasu na świeżym powietrzu, możemy mieć gwarancję tego, iż nasz organizm otrzyma korzystną porcję zdrowia. Bo niewłaściwe grillowanie może okazać się dla nas wręcz niebezpieczne. Ale bez obaw – nie musisz z niego rezygnować. Zatem jak zdrowo i bezpiecznie grillować?

Zacznijmy od tego, iż samo urządzenie w postaci grilla występuje w różnych wariantach. Najlepiej grillować na urządzeniu elektrycznym lub na grillowanej patelni. Wybierając jednak grill tradycyjny warto mieć na uwadze kilka ważnych spraw mających istotne znaczenie dla naszego ciała:

  • przygotowując mięso na tradycyjnym grillu warto wybierać mięso chude, gdyż podczas grillowania powstawać mogą bowiem rakotwórcze nitrozaminy. Wytapiający się z grillowanego dania tłuszcz spada na rozgrzany węgiel. W wyniku tego wytwarzają się związki, które wraz z dymem osadzają się na grillowanej potrawie, którą następnie ze smakiem zjadamy,

  • piecz dania, gdy ogień nie ma bezpośredniego kontaktu z potrawą,

  • unikaj jedzenia potraw zbyt spieczonych, na ich powierzchni znajduje się najwięcej substancji, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie,

  • przygotowuj dania na aluminiowych tackach lub foliach, co ograniczy spływanie tłuszczu do rozgrzanego węgla,

  • unikaj podpałek do grilla, które w składzie mają podejrzane składniki.

Jak przygotować mięso na grilla?

Nim jednak wrzucimy coś na rusz, danie należy odpowiednio przygotować. W przypadku mięsa oznacza to wykonanie marynaty. Do jej sporządzenia należy użyć:

  • kwaśnego składnika, np. soku z cytryny, octu winnego lub balsamicznego, czerwonego wina czy sosu sojowego,

  • oliwy,

  • soli, pieprzu oraz ziół.

  • do marynaty odradza się używania miodu czy innych cukrów.

Samo mięso powinno być marynowane przez kilka godzin. Należy włożyć je wraz z marynatą do szczelnie zamkniętego pojemnika. Czy wszystko jedno do jakiego? Unikać należy pojemników metalowych, gdyż składniki marynaty mogłyby wejść w reakcję z metalem wytwarzając niezdrowe związki. Odpowiednia będzie więc szklana miska lub plastikowy pojemnik. Marynowane mięso należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, stacjonarnej jeśli planujemy grillowanie w ogrodzie lub w turystycznej, jeśli będziemy grillować w plenerze. Od czasu do czasu marynowane mięso warto obracać, by marynata dobrze połączyła się w każdym miejscu z mięsem.

O czym warto pamiętać przed, w trakcie i po grillowaniu?

  • nie grilluj bezpośrednio nad płomieniem,

  • grilluj powoli, w niskiej temperaturze,

  • przygotowuj danie z należytą ostrożnością, nie piecz zbyt długo,

  • spożywaj mięsne dania grillowane z umiarem,

  • urozmaicaj dania – grilluj też warzywa,

  • zdejmij danie, gdy jest gotowe, nie może być zbyt spieczone,

  • spieczone kawałki wyrzucaj – są najbardziej niezdrowe (nie dawaj ich zwierzętom – im również mogą one zaszkodzić).

Grillować czy smażyć?

Poddając potrawę obróbce termicznej w jej obrębie zachodzą zmiany. W ich wyniku dochodzi do chemicznego rozkładu tłuszczu. Powstawać mogą wtedy szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki a na powierzchni dania spieczona i ciężkostrawna warstwa.

Warto pamiętać o tym, że do smażenia i marynowania nie nadaje się każdy rodzaj tłuszczu. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu odradza się stosowanie smalcu. Do smażenie nie nadaje się również masło, które szybko się pali. Do smażenia i marynaty odpowiedni jest olej z oliwek oraz olej rzepakowy. Tłuszcze te są bogate w kwas oleinowy, który jest odporny na ciepło.

Przygotowanie dania na grillu sprawia, że jest ono mniej kaloryczne, dostarcza też mniejszej ilości cholesterolu w stosunku do dania smażonego. Grillowanie jest zatem zdrowsze, pod warunkiem, że zadbamy o właściwe jego przygotowanie.

Pamiętajmy o tym, by w czasie sezonu grillowego spożywać duże ilości świeżych owoców i warzyw. Danie z rusztu powinno być dodatkiem, którym warto się delektować. Nie zapomnijmy również o owocowych i warzywnych sokach , strońmy od napojów wysokosłodzonych. I jeszcze jedno – nie zapominajmy o najważniejszym. Choć relaks wielu kojarzy się z leżaczkiem i kocykiem, nie zapominajmy o tym, że ruch to zdrowie. Chcesz być zdrowa? Ruszaj się. Nie musisz biegać i fikać koziołków. Poćwicz, porozciągaj się, przejdź się na spacer, w czasie którego zobaczysz i poczujesz tak wiele ciekawych zjawisk przyrody. Niech grill będzie sposobem na wyjście z domu a nie przyczyną przejedzenia i niestrawności.