Oto nadszedł najprzyjemniejszy okres w roku. Mamy piękne lato i kilka dni urlopu. Zasłużyliśmy na solidną porcję wypoczynku, pracując tak ciężko przez ostatnie 11 miesięcy. W ciągu minionych tygodni staraliśmy się zmienić nawyki żywieniowe, udało nam się zrzucić nawet kilka kilogramów. W trakcie wakacji niestety łatwo się zapomnieć i zniweczyć pracę ostatnich miesięcy. Kilka prostych wskazówek jak się przed tym uchronić podpowie dietetyk z Wrocławia Pani Ewa Tomczyk.
Na autostradzie
Czy wiesz, że jazda samochodem przez cały dzień zmniejsza zapotrzebowanie kaloryczne o około 400 kcal - pyta dietetyk z Wrocławia? Z tego powodu w trakcie dłuższych wyjazdów powinniśmy zjadać mniej pożywienia i omijać szerokim łukiem przydrożne fast-foody. Przebywanie w klimatyzowanych miejscach odwadnia organizm - podkreśla dietetyk z Nutri-Med Wrocław. Często uczucie pragnienia mylimy z głodem. W samochodzie warto mieć pod ręką butelkę z wodą mineralną i sięgać po nią podczas postojów.
W chmurach
Przed lotem warto nie tylko spakować do torby bilety i potrzebne dokumenty, ale trzeba także pamiętać o spakowaniu sycącego posiłku dla naszego brzuszka - uprzedza dietetyk z Wrocawia. Jedząc przed wyjściem unikniemy uczucia głodu na pokładzie samolotu (tym samym dodatkowych pustych kalorii).
Podczas dłuższego lotu warto przejść się kilka metrów po pokładzie samolotu. W ten sposób pobudzimy układ limfatyczny po pracy i unikniemy obrzęków w okolicach łydek związanych z przebywaniem w jednej pozycji.
Na fali
Miłośnicy rejsów to prawdziwi dietetyczni ryzykanci. Pora karmienia w trakcie rejsu praktycznie nigdy się nie kończy. Warto pamiętać o własnym rytmie spożywania posiłków i zastosować go w czasie podróży - tłumaczy dietetyczka z Wrocławia.
Pamiętajmy o lekkich wieczornych posiłkach oraz o korzystaniu z wszystkich dostępnych form aktywności fizycznej. Przerwy pomiędzy jedną sesją opalania a kolejną możemy wypełnić kilkuminutową kąpielą w basenie lub ćwiczeniami...