Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri -Med zauważa wśród pacjentów wzrost osób z insulinoopornością i problemami hormonalnymi (PCOs, niedoczynność tarczycy, Hashimoto).

Jeśli masz problemy z odchudzaniem, odczuwasz senność po posiłku lub masz często chęć podjadać pomiędzy posiłkami, a przy tym twoja waga z dnia na dzień jest w stanie wrosnąć o 2-3 kg – warto sprawdzić czy nie towarzyszy Tobie insulinooporność.

Jakie są najczęstsze objawy podwyższonego poziomu insuliny w organizmie?

Warto przypomnieć jakie symptomy zwykle towarzyszą tej chorobie:

- nadmierna senność po dużych posiłkach;

- przyrost masy ciała i kłopoty ze schudnięciem;

- obniżenie nastroju, kłopoty z koncentracją, rozdrażnienie, „mgła mózgowa”;

- bóle głowy, bóle stawów;

- ciągłe zmęczenie;

- apetyt na słodycze;

- problemy z cyklem miesiączkowym u kobiet, trądzikiem;

- rogowacenie skóry (ciemnie ślady szczególnie na szyi);

Co to jest rogowacenie towarzyszące insulinooporności? Tłumaczy dietetyczka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med.:

Rogowaceniu skóry to łatwy do zauważenia i częsty symptom insulinooporności. Są to charakterystyczne brązowe przebarwienia i brodawkowe rozrosty skóry w okolicach karku, pod pachami i w okolicach pachwin. Zwykle występuje osób młodych do 40 roku życia.

 Dzieli się na 3 typy:

-typ 1 jest o podłożu genetycznym, zmiany są obserwowane już w okresie dziecięcym;

- typ 2 o podłożu hormonalnym – może pojawić się w chorobie Cushinga, chorobie Adisona, na skutek nieprawidłowo działającej przysadki mózgowej, czy na skutek zespołu policystycznych jajników;

-typ 3 jest związany z zespołem metabolicznym, otyłością i insulinoopornością. Obserwuje się też w tym przypadku ciemnienie skóry twarzy. Typ 3 tłumaczy się tym, że insulina może powodować zamieranie melatoniny w skórze, tłumaczy dietetyk Wrocław.

Jak poza obserwacjami swojego organizmu można zdiagnozować insulinooporność?

Dietetyk z Gabinetów Dietetycznych Nuitri-Med we Wrocławiu przypomina, że diagnostyka insulinooporności wymaga odpowiednich badań laboratoryjnych z krwi żylnej.

Jakie badania warto zrobić, żeby wykryć insulinooporność?

- najważniejszym badaniem jest oznaczenie glukozy i insuliny na czczo o obliczenie wskaźnika HOMA

- wykonanie testu obciążenia glukozą OGTT, który polega na oznaczeniu glukozy i insuliny na czczo, a także oznaczenia po 1 i 2 godzinach od obciążenia glukozą 75g.

Na podstawie wyniku stężenia glukozy i insuliny we krwi należy wyliczyć tzw. wskaźnik HOMA-IR.

Jak wyliczyć wskaźnik HOMA?

Przede wszystkim potrzebny jest wynik glukozy i insuliny na czczo. Wartości można wpisać w internecie na stronie fundacji poświęconej insulinooporności (www.insulinoopornosc.com) – proszę zwracać uwagi na jednostki. Można też wyliczyć samemu zgodnie ze wzorem:

HOMA-IR (mmol/l x µU/ml) = glukoza (mmol/l) x insulina (µU/ml)/22,5

Kiedy wynik wskaźnika HOMA jest nieprawidłowy i wskazuje insulinooporność?

Prawidłowy wynik wynosi ok. 1. Powyżej 2,0 diagnozuje się insulinooporność, przypomina dietetyk Wrocław.

Wskaźnik HOMA IR jest pomocny przy ogólnej ocenie stopnia insulinooporności, natomiast test obciążenia glukozą OGTT daje bardziej szczegółowy i bardziej pomocny dla lekarza przy doborze leków, a dietetyka przy doborze diety. Odpowiednim specjalistą do leczenia insulinoporności przy podwyższonych poziomach insuliny jest endokrynolog, podpowiada dietetyk z  wrocławskiech poradni Nutri-Med.

W leczeniu insulinooporności często pomocne okazują się naturalne suplementy diety, m.in. berberyna i Mastiha Chios, o których więcej można znaleźć na naszym blogu TUTAJ, poleca dietetyk Wrocław.

Centrum Dietetyczne Nutri-Med zaprasza do współpracy wszystkich, którzy mają problem z wyrównaniem cukrów i insuliny poprzez odpowiednią dietę.